Linkovi

U Srbiji obeležen Svetski dan Roma


Ovogodišnji Svetski dan Roma Srbija je obeležila kao predsedavajući Dekade, ali i sa velikim problemom nastalim posle rušenja divljeg romskog naselja ispod beogradskog mosta Gazela. I dok lokalna vlast, pod pritiskom Roma koji su ostali bez krova nad glavom i nevladinih organizacija, pokušava da pronađe rešenje za njihov smeštaj, ovaj Dan Roma je u Srbiji je iskorišćen da se još jednom ukaže na teške uslove života Roma i ono što držva i društvo pokušavaju da učine ne bi li im pomogli.

U senci protesta zbog rušenja divljeg romskog naselja ispod mosta Gazela, danas je u Srbiji obeležen Svetski dan Roma nizom događaja, od izložbe romskih stvaralaca u Domu Vojske i defilea kroz Knez Mihajlovu ulicu, do koncerta grupe "Kal" na Trgu Republike.

"Cilj obeležavanja ovog datuma je i nalaženje mehanizama za poboljšanje statusa pripadnika romske zajednice. Želimo da ukažemo na neophodnost sistemskog rešavanje problema naše zajednice", kazao je Dragan Vasiljković iz Romskog nacionalnog saveta.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je razgovarao sa delegacijom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine o teškom položaju Roma i tom prilikom on je najoštrije osudio šovinističke izjave i pretnje Romima. Čestitajući građanima Srbije romske nacionalnosti Svetski dan Roma Tadiće je rekao da je položaj Roma dodatno komplikovan zbog iseljavanja nehigijenskih romskih naselja iz pojedinih delova prestonice. Na sastanku je konstatovano da se razvoj Beograda ne sme ometati, ali da se mora pronaći rešenje za romske porodice koje su ostale bez krova nad glavom, navodi se u saopštenju predsednikove pres službe.

A na današnjoj sednici skupštinskog pododbora za razmatranje pitanja u vezi sa unapređenjem položaja Roma i implementacijom Dekade Roma, ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić je rekao da je položaj Roma u Srbiji bolji, ali daleko od zadovoljavajućeg i istakao da je obrazovanje ključni problem te zajednice.

"Ministarstvo priprema ovaj paket mera za najugroženije i svakako tu Romi zauzimaju primarno mesto. Mi smo planirali dodatno raspisivanje konkursa za stipendiranje srednješkolaca iz ugroženih porodica, među kojima opet ima najviše Roma."

Živojin Mitković iz Romskog nacionalnog saveta je istakao da su započeti projekti postavljanja koordinatora za pitanja Roma u lokalnim samoupravama, asistenata u obrazovanju i medijatora u zdravstvu, kao i da će Vlada koliko danas usvojiti Nacionalnu strategiju za unapređivanje položaja Roma.

"Međutim, događanja od pre neki dan, događanje koja su se dešavaju na ovim prostorima poslednjih 15 godina, ne daju nam da budemo optimisti i teraju nas da razmišljamo na koji načim možemo svi zajedno da pomognemo da Romi krenu napred."

A svakako da je već nekoliko dana u Beogradu jedna od glavnih tema rušenje divljeg romskog naselja ispod mosta Gazela i problem smeštaja romskih porodica sa te lokalcije. Protestu Roma ispred Skupštine Beograda danas su se pridružile i nevladine organizacije i humanitarna udruženja. Po oceni ombudsmana Saše Jankovića problemom poput ovog pri raseljavanju Roma trebalo se baviti mnogo ranije, a u slučaju tužbe pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, raseljeni Romi dobili spor. Nehigijenska romska naselja, po rečima Jankovića, nisu posao lokalnih vlasti i ne može se time baviti od slučaja do slučaja, već je neophodno sistemski uključiti Rome u društvo.

XS
SM
MD
LG