Linkovi

Obama završio posetu Evropi razgovorom sa turskim studentima


Predsjednik Obama se, na kraju dvodnevne posjete Turskoj, obratio studentima u jednom kulturnom centru u Istanbulu. Obama je tom prilikom obećao otvaranje novog poglavlja u američkom angažovanju i pozvao na bolje razumijevanje među nacijama.

Predsjednik Barak Obama je na kraju prve inostrane turneje od preuzimanja položaja zatražio od svijeta da zanemari stereotipe i mane Sjedinjenih Država.

I dalje smo zemlja u kojoj svako ima šansu. Da to nije istina, neko ko se zove Barak Husein Obama ne bi bio izabran za predsjednika”.

Obama je, obraćajući se studentima u Istanbulu, obećao otvaranje novog poglavlja u američkim odnosima sa ostatkom svijeta. Odgovarajući na pitanje o stvarnim razlikama između njegove i bivše administracije, predsjednik je upozorio da je, uprkos različitim stavovima prema pitanjima kao što su Irak i klimatske promjene, potrebno vrijeme da se promijeni zemlja velika poput Sjedinjenih Država. Takođe je naglasio da je njegova riješenost da porazi Al kaidu isto toliko snažna koliko i bivšeg predsjednika Džordža Buša.

Nemam razumjevanja i strpljenja za one koji ubijaju nevine ljude u političke svrhe. Ne vjerujem u to. Zato mislim da je ispravno da Sjedinjene Države, NATO i ostali saveznici širom svijeta urade sve što je u njihovoj moći da eliminišu prijetnju koja dolazi od Al Kaide.”

Uoči susreta sa studentima, američki predsjednik je, u pratnji turskog premijera Tadžipa Erdogana, obišao istorijske znamenitosti u Istanbulu, Plavu Džamiju i Aju Sofiju, i u svom hotelu razgovarao sa vjerskim liderima. Dvodnevnom posjetom Turskoj, Obama je okončao osmodnevnu evropsku turneju, koja je, kako je ocijenio njegov savjetnik Dejvid Akselrod, bila izuzetno produktivna.XS
SM
MD
LG