Linkovi

Dančenko: Bezbednost na Bliskom istoku ima prioritetni značaj


“Bezbednosna situacija u Avganistanu, Pakistanu i na širem Bliskom istoku, dominanta je globalna tema, koja dobija važnost od kako je izbila finansijska kriza, pošto su zemlje sada daleko manje spremne da obezbede veća sredstva i trupe za krizne regione”, kaže za naš program naučni saradnik Instituta Brukings, Igor Dančenko. On najpre ocenjuje američko-ruske odnose i mogućnost njihovog unapredjenja.

Dančenko: “Rusija i Sjedinjene Države su u procesu preispitivanja bilateralnih odnosa u svetlu najvažnije nedavne promene, odnosno dolaska na vlast nove administracije Baraka Obame. Rusija se već duže zalaže za preispitivanje odnosa, ustvari još od Minhenske konferencije, na kojoj je tadašnji ruski predsednik Vladimir Putin izneo ruske primedbe na odnose Moskve sa Zapadom, koje su aktuelne i danas, a odnose se na moguću izgradnju američkog antiraketnog štita u centralnoj Evropi, širenje NATO-a, pitanje kolektivne bezbednosti, posebno u pogledu Avganistana, itd. Rusija pored toga ukazuje na tri veoma važna bezbednosna pitanja - iranski nuklearni program, severnokorejski nuklearni program i situaciju u Avganistanu i Pakistanu - koja dominiraju ne samo rusko-američkim odnosima, već imaju i prioritetni globalni značaj”.

Glas Amerike: Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je u tekstu u “Vašington postu” predložio kolektivnu soluciju za probleme kao što je Avganistan?

Dančenko: “Bezbednosna situacija u Avganistanu, Pakistanu i na širem Bliskom istoku, dominanta je globalna tema, koja dobija važnost od kako je izbila finansijska kriza, pošto su zemlje sada daleko manje spremne da obezbede veća sredstva i trupe za krizne regione. Avganistanska kriza, na primer, dominira u spoljnoj politici Vašingtona, pošto zahteva veća sredstva, trupe i angažovanost. Što se Rusije tiče, ona sada nije angažovana u Avganistanu, mada je bila ranije, posebno tokom desetogodišnjeg rata u sovjetsko vreme. Moskvi je važno da se stabilizuje region bivših sovjetskih republika, posebno Kirgistan i Tadžikistan, da se terorizam ne bi proširio u te ekonomski osiromašene zemlje, što bi se negativno odrazilo i na samu Rusiju. Drugo pitanje je krijumčarenje narkotika iz Avganistana - preko centralne Azije do Rusije i Evrope. To je postao ogroman problem u Rusiji i samo kroz jaku medjunarodnu saradnju Avganistan može da se stabilizje, a neka od ovih pitanja da se reše”.

Glas Amerike: Kakav bi mogao da bude doprinos Rusije u rešavanju globalne ekonomske krize?

Dančenko: “Ruski predlog za rešavanje globalne finansijske krize nije sasvim jasan. Predlog kao što je stvaranje nove univerzalne valute, koji su izneli Rusija i Kina, nije realan. Mada je ruski predsednik pomenuo tu ideju nekoliko puta, mislim da vodeći ruski bankari i eksperti Svetske banke i dalje smatraju da nije moguće stvoriti takvu univerzalnu valutu, što znači da će dolar i euro i dalje ostati dominantne valute. Problem za Rusiju je to što je pretrpela velike gubitke zbog svetske finansijske krize, pošto njenom ekonomijom dominira izvozna roba, posebno gas i nafta. Njihova vrednost je pala, pošto je smanjena potražnja, što se veoma negativno odrazilo na Rusiju. Mislim da će Rusija na kraju prihvatiti konsensus članica Grupe 20 u svetlu svoje sadašnje problematične ekonomske situacije”.

XS
SM
MD
LG