Linkovi

Kongres želi da ukine zabranu putovanja na Kubu za Amerikance


Grupa američkih senatora iz redova obe stranke podnela je predlog zakona o ukidanju dugogodišnje zabrane putovanja američkih državljana na Kubu. Sa novim predsednikom u Beloj kući, senatori kažu da osećaju novo raspoloženje u Kongresu kako bi se svim Amerikancima dozvolilo da putuju na Kubu, kao prvi korak ka rušenju ekonomskih i trgovinskih barijera u odnosima dveju zemalja.

Već gotovo pet decenija, Kuba je za većinu Amerikanaca zabranjena teritorija. Medjutim, senatori iz obe stranke, kojima su se pridružile grupe za slobodnu trgovinu i zaštitu ljudskih prava, održali su konferenciju za novinare predstavljajući predlog zakona kojim bi se ukinula zabrana putovanja. Demokratski senator Bajron Dorgan kaže da su restrikcije bile deo dugogodišnje američke politike koja nije uspela da dovede do promena u komunističkoj zemlji.

„Pitanje zabrane putovanja na Kubu je deo neuspešne politike koja 50 godina nije dala rezultate. Odavno je već vreme da se ta politika promeni.“

Dorgan ukazuje na primere Amerikanaca koje je američka vlada kaznila zbog putovanja na Kubu, medju kojima je i žena koja je otišla na ostrvo kako bi delila Biblije.

„Kažnjavanje svih Amerikanaca u nastojanju da nekako zadamo udarac Kastrovoj vladi je potpuno besmisleno“, dodaje Dorgan.

SAD su prekinule diplomatske odnose sa Havanom 1961. i uvele ekonomski embargo, nakon što je Fidel Kastro svoju revoluciju okrenuo ka komunizmu, i postao saveznik Sovjetskog saveza u vreme hladnog rata. Prošle godine, bolesni Kastro je formalno predao vlast svom bratu Raulu, ali aktivisti za ljudska prava kažu da se situacija na Kubi nije popravila.

Zbog toga se kubansko-američki zakonodavci, kao što je demokratski senator Robert Menendes, snažno protive bilo kakvom ublažavanju embarga, tvrdeći da prihodi od turizma i trgovine samo jačaju Kastrovu vladu. No drugi, poput demokratskog senatora Kristofera Doda, se ne slažu.

„Prema našem iskustvu, jedna stvar koju totalitarizam ne može da podnese jeste svetlo, informacija, komunikacija. To je ono što putovanja nude – otvaranje vrata, stvaranje svetlosti“, kaže Dod.

Predsednik Obama je u više navrata pozivao na novu strategiju prema Kubi, i ovog meseca je dozvolio Amerikancima kubanskog porekla da putuju na ostrvo, ukoliko tamo imaju rodjake, i omogućio da im šalju novčane pošiljke. Senator Dorgan i njegove kolege nadaju se da će zakon biti uvršten u raspravu u Senatu, a zatim i dospeti na predsednikov sto, kako bi bio potpisan i stupio na snagu.

XS
SM
MD
LG