Linkovi

Milić: Kriza ne bi trebalo da uspori integraciju Crne Gore u EU


U specijalnom intervjuu za Glas Amerike, predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić otkriva tajnu uspjeha svoje stranke, koja je na izborima održanim u nedjelju, duplirala broj poslaničkih mandata i ponovo postaja najjača opoziciona stranka u Crnoj Gori.

Predsjednik SNP-a sumnja da bi bilo koja partija u bilo kojoj zemlji, demokratskoj ili manje demokratskoj, bila zadovoljna izbornim rezultatom koji joj nije omogućio da bude vlast.

''SNP jeste povećala broj mandata u parlamentu sa osam na 16, ali moj cilj je bio 19 mandata i to je ono to je bilo postavljeno pred sve naše članove i simpatizere. Mi, ipak, nikada nismo vezivali uspješnost našeg projekta za broj mandata, nego smo uvijek vodili računa o tome da se oni ciljevi koje smo projektovali, ostvare u dijelu programskih rješenja. Dakle, nastavljamo da radimo u parlamentu boreći se da Crna Gora bude država socijalne pravde''.

SNP je nakon prethodnih izbora, u septembru 2006. imala osam mandata. Milića smo pitali da li su im, ovoga puta, dupliranje broja mandata omogućili birači koji su im se vratili.

''Moja procjena je da se nisu samo vratili oni birači koji su nekada glasali za SNP, nego da su nas neki ljudi prvi put glasali, i za predsjedničke izbore i sada. Analize i istraživanja koje mi radimo pokazuju da smo mi najbolji drugi izbor od svih političkih partija u Crnoj Gori i to je onaj stepen povjerenja koji smo uspjeli da izgradimo''.

Milić kaže da ne samo političke partije, nego cijela Crna Gora, moraju stvoriti front za borbu protiv nadolazeće krize.

''Za to postoje različiti načini. Način za koji je zainteresovan SNP jeste da se usvajaju sve odluke i rješenja kojima bi se izvršila racionalizacija državne uprave i da se onemoguće sve one zloupotrebe koje su se dešavale u prošlosti, a vezane su za visoke plate, otpremnine koje su isplaćivanje i u preduzećima koja posluju sa gubitkom, a u većinskom su vlasnitvu države Crne Gore". Ali, moram da kažem da je kriza u Crnoj Gori posljedica i plod domaće pameti. Ako na takav način budemo definisali uzroke zbog čega se nalazimo u ovoj krizi, moći ćemo mnogo lakše da dođemo i do rješenja''.

Predsjednik SNP-a, koji je u tek okončanom mandatu parlamenta bio predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije, vjeruje da ekonomska kriza neće usloviti usporavanje hoda Crne Gore ka evropskim integracijama, ali pod određenim uslovima.

''Ako bude bilo političke volje u Crnoj Gori i ako zaista hoćemo da nastavimo sa reformama u svim segmentima društva, kriza uopšte ne mora da se odrazi na put Crne Gore ka EU. Mislim da kriza može biti i akcelerator onoga što treba i što je trebalo da uradimo u Crnoj Gori. Takođe, potrebne su nam strukturalne reforme, prije svega definisanje svih neuralgičnih tačaka koje nas usporavaju na tom našem putu ka demokratizaciji Crne Gore. Ja bih na takav način definisao evropske integracije-kao sredstvo za promjenu sistema vrijednosti u Crnoj Gori''.

Pod evropskim integracijama, Milić podrazumijeva reforme i zato zamjera vlasti.

''Ako vi niste uspjeli da uradite sve ono što ste zacrtali-a Vlada ima plan šta je tačno trebalo da se uradi u 2008. godini u dijelu reformi pojedinih sektora i priznati da to niste napravili, onda su napravljene greške. Očigledno, nije postojala puna politička volja da se to učini''.


XS
SM
MD
LG