Linkovi

Kanadski istraživači otkrili globalnu kompjutersku špijunsku mrežu


Kanadski istraživači sa univerziteta u Torontu kažu da je otkrivena mreža uspela da upadne u mnoge državne i privatne računare. Prema rezultatima skoro dvogodišnjeg istraživanja, špijunska mreža koju su oni nazvali GhostNet, infiltrirala se u skoro 1300 kompjutera, u 103 države. Stručnjak za kompjutersku bezbednost Nart Vilanueva kaže da su hakeri bili u stanju da daljinski kontrolišu računare.

„Možete da zamislite šta napadač može sa tim da uradi – da kopira dokumenta, vidi šta kucate na tastaturi, ili da šalje poruke kao da ste ih poslali vi, jer zapravo dolaze iz vašeg kompjutera,“ kaže Vilanueva.

Istraživači kažu da je GhostNet upao u kompjutere tibetanskog duhovnog lidera Dalaj Lame, koga Kina smatra za separatistu. Program pomenute mreže otkriven je u kompjuterima stranih ministarstava, ambasada i državnih ustanova. Analitičar Greg Volton.

„Pretraživali smo programe liniju po liniju tragajući za anomalijama i otkrili nešto što je u početku bio samo vrh ledenog brega,“ kaže Volton.

Volton nije mogao da kaže da li je u to umešana i kineska vlada, ali kontrola mreže nalazila se uglavnom u Kini. Identitet hakera nije poznat, a Peking je odbacio bilo kakvu umešanost. Ali profesor politikologije sa univerziteta u Hong Kongu, Džozef Čeng, kaže da je pre nekoliko godina kineska vojska podržavala kompjutersko špijuniranje.

„U poređenju sa drugim svetskim silama Kina je vojno slabija pa se smatralo da bi trebalo da razvije informacionu tehnologiju koja bi mogla da paralizuje kompjuterske sisteme drugih zemalja,“ kaže profesor Čeng.

Američki stručnjaci za kompjutersku bezbednost kažu da ih zabrinjava nova opasnost od kompjuterskog crva zvanog Konfiker, koji se već proširio svetom i koji bi ovog meseca mogao da poremeti rad miliona računara.

XS
SM
MD
LG