Linkovi

Indijski Nano biće najjeftiniji auto na svetu


U jeku glasina o tome da Indiji predstoji revolucija u oblasti transporta, kupcima u Mumbaju predstavljen je najjeftiniji automobil na svetu koji će biti masovno proizvođen. Konstruktori automobila nazvanog Nano, nadaju se da će se proizvodnja isplatiti uprkos izuzetno niskoj ceni. Izveštači kažu da u Indiji odavno nije vladala ovakva atmosfera pred lansiranje nekog novog proizvoda.

Nano ima benzinski motor od 624 kubika i 35 konjskih snaga, a predstavljen je kao početak društveno-ekonomske revolucije u Indiji. Direktor kompanije Tata Motors, Ratan Tata, kaže da je upravo to bila njegova ideja kada je zamislio ovaj auto.

„On nije stvoren da bi bio najjeftiniji auto. Stvoren je da bude auto koji će moći da kupe obični građani Indije, oni koji to ranije nisu mogli. Nadam se da ćemo to i ostvariti,“ rekao je Ratan Tata.

Putevi i ulice u Indiji uskoro će biti preplavljeni modelima Nanoa. Sa cenom od oko 100 hiljada rupija, odnosno oko dve hiljade dolara, Nano će biti upola jeftiniji od najbližeg konkurenta. Posmatrači kažu da će kompanija lako prodati na milione tih vozila. Narudžbine će početi da se primaju od 9. aprila, u salonima i preko interneta, a očekuje se da će potražnja daleko premašiti ponudu. Prvi kupci biće izvlačeni žrebom.

„To će biti izazov. Svesni smo da će u prvo vreme potražnja verovatno premašiti ponudu, jer je početna proizvodnja privremena,“ rekao je Ratan Tata.

Tata je pri tom mislio na nevolje sa fabrikom u Zapadnom Bengalu, koja je trebalo da proizvodi stotine hiljada Nanoa godišnje. Ali spor oko zemljišta primorao je selidbu fabrike u drugu državu, što je na više meseci odložilo pojavu prvog modela iz jedne privremene fabrike.

U standardnoj verziji, Nano neće imati ni radio niti klima uređaj, a imaće samo jedan brisač. Ali po ovoj ceni, za mnoge Indijce će četiri točka i krov već biti dovoljan luksuz.

XS
SM
MD
LG