Linkovi

Petreus: Pogoršava se situacija u Avganistanu


General Dejvid Petreus, kome se pripisuju zasluge za preokret situacije u Iraku, sada je suočen sa možda još većim problemom – Avganistanom. Al-kaida i Talibani povećavaju nasilje, dok Sjedinjene Države i saveznici iz NATO-a pokušavaju da ga obuzdaju. General Petreus je danas svedočio na kongresnom pretresu, a događaji u Avganistanu potvrđuju hitnost situacije.

Tri bombaša samoubice su danas u Avganistanu uletela u državnu kancelariju u Kandaharu. Najmanje 14 ljudi je poginulo, uključujući i napadače. To je matrica sve većeg nasilja koje i dalje privlači pažnju celog sveta. Na samitu G-20 u Londonu, predsednik Obama je razgovarao sa britanskim premijerom Gordonom Braunom o strategiji borbe protiv Al-kaide i ostalih ekstremista u regionu.

„Teroristi iz Al-kaide koji i dalje kuju zavere u Pakistanu, napali su London, kao i Sjedinjene Države i mi smo rešeni da se usredsredimo na borbu protiv njih“, naglasio je Obama.

Da bi se to ubrzalo, predsednik Obama upućuje još 21 hiljadu vojnika u Avganistan. Komandant američkh snaga u regionu je danas predočio senatorima da predstoji još mnogo posla u vezi sa tim.

Dodatne snage će nam povećati sposobnost da obezbedimo narod. Da gonimo teroriste. Da obezbedimo razvoj bezbednosnih snaga našeg domaćina. Da suzbijemo proizvodnju droge“, kazao je general Dejvid Petreus.

General Petreus je naglasio i potrebu saradnje sa američkim saveznikom Pakistanom.

Ekstremisti koji su uspostavili utočišta u planinskom regionu duž granice, ne samo da doprinose smanjenju bezbednosti u Avganistanu, nego predstavljaju još ozbiljniju opasnost za sam opstanak Pakistana.“

Avganistanski lideri su saglasni da im je za poboljšanje situacije neophodna pomoć suseda.

Blisko partnerstvo koje smo uspostavili sa demokratski izabranom Pakistanskom vladom, postaje važan element regionalnog pristupa borbi protiv terorizma“, istakao je predsednik Avganistana Hamid Karzai.


XS
SM
MD
LG