Linkovi

Obama i Medvedev obećali obnovu razgovora o strateškom naoružanju


Uoči početka samita G-20 u Londonu su se, po prvi put, sastali predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitri Medvedev, koji su se dogovorili da obnove razgovore o organičavanju arsenala nuklearnog oružja dalekog dometa.

Dvojica predsednika nadaju se da će postići sporazum o produžetku sporazuma o smanjenju strateškog oružja (START), koji ističe u decembru, i da će zalihe nuklearnog oružja biti smanjene ispod nivoa odredjenog paktom iz 2002. godine, koji je potpisan u Moskvi. Obama i Medvedev su svojim pregovaračima naložili da im podnesu izveštaj o napretku do jula.

U saopštenju koje se odnosilo na niz oblasti, predsednici Amerike i Rusije istakli su da dve zemlje više ne vide jedna drugu kao neprijatelje, i obećali da će saradjivati na jačanju medjunarodne bezbednosti i suočavanju sa globalnim ekonomskim I drugim izazovima. Obama će posetiti Rusiju u julu kako bi nastavio te kontakte. Predsednici su priznali da se I dalje ne slažu u pogledu američkih planova o razmeštanju sistema protivraketne odbrane u Evropi, ali su obećali da će razgovarati o medjusobnoj i medjunarodnoj saradnji u tom domenu.

Obama i Medvedev su pozvali Iran da saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju I dokaže da njegov nuklearni program ima mirnodopsku primenu. Oni su izjavili da Iran ima pravo na civilni nuklearni program, ali su dodali da vlada u Teheranu mora da obnovi medjunarodno poverenje u "strogo mirovnu prirodu" te inicijative.


XS
SM
MD
LG