Linkovi

Ren: Kriza ne smije zaustaviti proces proširenja EU


Dok se večeras u Londonu okupljaju lideri ključnih svjetskih ekonomija na samitu G20, u Briselu raste uvjerenje da je riječ o posljednjoj šansi da se borba protiv globalne finansijske i ekonomske krize pomjeri iz praznih riječi u konkretnu akciju. Odlazimo u London po konkretne rezultate, poručio je tako predsjednik Evropske komisije, Manuel Barozo, a evropski komsar za proširenje, Oli Ren upozorio je da zbog krize ne smije stati proces proširenja jer, kaže on, za nju nisu krivi radnici sa Zapadnog Balkana već je riječ o greškama finansijskog sistema.

Pitanje je sada ili nikada, poručili su evropski zvaničnici spremajući se na samit u London gdje bi sjutra trebao da se nađe globalni odgovor na globalnu finansijsku i ekonomsku krizu. Sa evropske strane je strpljenje pri kraju jer, kada se oko stola govori o potrebi bolje regulacije finansijskog sistema, svi je zdušno podržavaju, dok ne dođe do potrebe da se konkretne mjere stave na sto- tu je već manje entuzijazma kod nekoh od sagovornika koji se okupljaju večeras u Londonu.

"Ovo što nas interesuje, to je rezultat. Interesuje nas šta će se desiti u skoroj budućnosti, da spasimo poslove, da stvorimo nove poslove, to je sada naša prva briga. Naše akcije moraju stvoriti bolju budućnost, putem pametnih investicija u ekološki opravdane nove tehnologije. Spasilo smo milione radnih mjesta u EU spašavajući banke. Nije nam bio cilj da pomažemo bankarima, već da spriječimo lančanu reakciju bankrota i gašenja radnih mjesta, mnogo puta goru nago što smo sada imali prilike vidjeti", kazao je Barozo.

Jasno, prva briga Evropljana je sada briga za vlastitu budućnost i razmišljanje o proširenju se ostavlja za druga, bolja vremena. Proširenje ne smije biti žrtva ekonomske krize, upozorava komesar kojem je širenje Unije osnovna briga.

Za finansijsku krizu ne možemo optužiti poljskog vodoinstalatera ili radnika u Srbiji-to treba jasno reći- proširenje ne smije biti žrtva ekonomske recesije, jer to ne zaslužuje. Ova je kriza nastala iz sistemske greške finansijskog kapitalizma, prije na Vol Stritu nego na ulicama Zagreba ili Beograda", naglasio je Oli Ren.

Evropljani zato od globalnog sastanka očekuju rješenja koja će ravnomjernije između razvijenih i onih u razvoju podijeliti breme krize i izlaska iz nje, pomoći da se stabilizuje sistem i odagnaju strahovi, te dugoročno na Starom kontinetu ustaliti klimu u kojoj se na proširenje evropskog društva gleda kao na priliku, a ne kao na težak ustupak.

XS
SM
MD
LG