Linkovi

Halsman: Rusi prihvatili Obamin predlog da se odnosi zasnuju na realnim interesima


Ruski predsednik Dimitri Medvedev objavio je komentar u današnjem izdanju „Vašington Posta“ u kojem okrivljuje Bušovu administraciju za slabljenje američko-ruskih odnosa. Medvedev ujedno navodi da bi u interesu obe zemlje bilo uklanjanje prepreka u odnosima, kao što su proširenje NATO-a na Istočnu Evropu, plan za izgradnju antiraketnog odbrambenog sistema u Centralnoj Evropi i odbijanje Vašingtona da ratifikuje rusko-američki sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi. Povodom komentara ruskog predsednika za „Glas Amerike“ govori Džon Halsman, stručnjak za međunarodne odnose i saradnik nemačkog Saveta za spoljnu politiku u Bonu.

Džon Halsman tumači komentar ruskog predsednika u „Vašington Postu“ kao gest dobre volje prema novoj američkoj administraciji - posebno predsedniku Obami - koji ima svoju predistoriju. Predsednik Obama je još u februaru uputio opširno pismo svom ruskom kolegi, u kojem je svoje viđenje američko-ruskih odnosa izložio na pragmatičan način.

„Mislim da je Obama pruživši ruku Rusima rekao: 'gledajte, postoje razna pitanja u kojima treba da sarađujemo, od borbe protiv terorizma do energetskih pitanja i Irana. Nazivajući ih raznim imenima verovatno nije način na koji možemo da ostvarimo saradnju'. Obama je napisao veoma razumno pismo, u kojem je nagovestio da će Amerika pažljivo prići pitanju antiraketnog odbrambenog sistema, ali takođe dao do znanja da ga se neće odreći ukoliko Rusija ne uzvrati, na primer, bližom saradnjom u vezi sa pitanjem spornog iranskog nuklearnog programa. U pismu je takođe naveo da želi da započne dijalog o ukupnim američko-ruskim odnosima. Izgleda da su Rusi prihvatili Obamin predlog da se američko-ruski odnosi zasnuju na realnim interesima, umesto na ličnim afinitetima“, kaže Halsman.

On podseća na izjavu bivešeg predsednika Džordža Buša, koji je posle prvog susreta rekao da je „video Putinovu dušu“. To nije sprečilo da do kraja Bušovog mandata odnosi Vašingtona i Moskve padnu na najnižu tačku od pada Sovjetskog Saveza, kaže Halsman.

„Prekinimo uzajamne pridike i pređimo na razgovor o stvarima u kojima možemo da radimo zajednički. Samo tako može da se izgradi osnova za novi međunarodni poredak. Predsednik Obama napravio je intelektualni prodor zauzimanjem stava da je u ovo, post-hladnoratovsko vreme, besmisleno razmišljati u kategorijama prijatelja i neprijatelja, jer nas to nikuda neće odvesti, kao što je to predsednik Buš otkrio. Da li je Kina neprijatelj Amerike? U sadašnjoj globalnoj finansijskoj krizi ona nam je najveći saveznik. Da li su Nemci naši najbliži saveznici? Ovih dana se ne slažemo gotovo ni u čemu: Avganistanu, načinu saniranja globalne ekonomske krize i stimulansu radi regulacije privrede“, kaže Halsman.

Osvrćući se na nedavni pritisak Kremlja na Kirgistan da zatvori američku vojnu bazu u toj zemlji, Halsman kaže da američko-ruski odnosi neće teći bez trzavica.

„Svojim akcijama u vezi sa Kirgistanom Rusi su jednostavno rekli: 'Mi smo tu. Ne možete da nas ignorišete. Igramo fundamentalnu ulogu u ovom području, koja utiče na vaše interese u Avganistanu. Mi imamo mnogo veću ulogu u Centralnoj Aziji od vas. Ne možete bez nas. Morate da nađete zajednički jezik sa nama'. Ukratko, Rusi podižu glas da bi skrenuli pažnju na sebe i svoje interese u regionu. Na nama je da sarađujemo sa njima tamo gde je saradnja moguća, i da sledimo svoje interese tamo gde saradnja nije moguća“, kaže Halsman.

Prema današnjem izveštaju američke televizijske mreže En-Bi-Si (NBC), Medvedev je preko svog predstavnika uputio poruku američkom državnom sekretaru Hilari Klinton da je spreman da potvrdi svoje zalaganje za unapređenje odnosa sa Vašingtonom, tokom predstojećeg susreta sa predsednikom Obamom u Londonu.

XS
SM
MD
LG