Linkovi

Predsjednik Obama otputovao na prvu evropsku turneju


Predsjednik Barak Obama doputovao je u London, u okviru prve inostrane turneje od kada je preuzeo položaj u Bijeloj Kući. Obamina osmodnevna posjeta Evropi mogla bi da bude isto toliko ambiciozna koliko i njegova agenda na domaćem tlu.

Predsjednik Obama će tokom evropske turneje posjetiti pet država, učestovati na tri samita, sastati se sa brojnim svjetskim liderima, održati govor o kontroli naoružanja i na internetu razgovarati sa mladim ljudima. Obama će najpre u Londonu prisustvovati sastanku lidera svjetskih ekonomskih sila i nekih zemalja u razvoju. Lideri G-20 saglasni su da je neohodno uraditi nešto povodom globalne ekonomske krize, ali zastupaju različite stavove u pogledu obima vladinih paketa za stimulisanje privrede. Američki predsjednik je, bez mnogo uspjeha, pokušavao da ubijedi ostale članice G-20 da slijede njegov primjer u smislu obimnih državnih ulaganja.

"Napori koje sve zemlje ulažu u stimulisanje privrede, trebalo bi da budu dovoljno snažni kako bi se riješio pad potražnje. Smatramo da je to važno. Države poput Kine to i rade", rekao je Obama.

Američki predsjednik je nedavno takođe kazao da će pokušati da ubijedi lidere G-20 da sarađuju na regulaciji finansijskih tržišta.

"Smatramo da je veoma važno da postoji koordinacija i da se ulaže napor, kako bi koraci koje mi preduzimamo za povećanje transparentnosti, otvorenosti i povjerenja na Vol Stritu, naveli London da učini to isto", rekao je američki predsjednik.

Dobrodošlicu Obami i ostalim svjetskim liderima će osim britanskih zvaničnika prirediti i demonstranti ispred Banke Engleske, koji su srijedu nazvali “danom prvoaprilskih finansijskih šala”.

Američki predsjednik će se uoči samita sastati sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, koji je u komentaru objavljenom u današnjem Vašington postu naglasio da je optimista da će taj susret doprinijeti poboljšanju odnosa dvije zemlje. Američko-ruski odnosi značajno su pogoršani tokom mandata bivšeg predsjednika Džordža Buša.

Obama će u britanskoj prijestonici razgovarati i sa liderima Kine, Indije, Saudijske Arabije i Južne Koreje. On će zatim prisustvovati samitu NATO-a, na francusko-njemačkoj granici, gdje će pokušati da ubijedi članice Alijanse da povećaju podršku ratu protiv ekstremista u Avganistanu. Veliki broj evropskih lidera ne želi da pošalje dodatne vojnike u tu zemlju.

Planirano je i da američki predsjednik u Češkoj održi govor o kontroli širenja oružja, a da na samitu Evropske Unije diskutuje o američkim planovima za izgradnju antiraketnog šita u Evropi. Obama će evropsku turneju okončati u Turskoj, prvoj muslimanskoj zemlji koju će posjetiti od preuzimanja položaja.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je američki predsjednik popularan i u Evropi i u SAD. Dvije trećine Amerikanaca podržava njegove poteze, dok 60 odsto smatra da predsjednik obavlja dobar posao kada je riječ o ekonomiji.

XS
SM
MD
LG