Linkovi

Uoči haške konferencije o Avganistanu


Svakodnevne vesti iz Avganistana nisu dobre: bombaški napadi, jačanje Talibana, zločini, droge, siromaštvo i upozorenja eksperata da bi rat mogao da se otegne.

Sukobi traju već sedam godina i u zemlji sada ima 70 hiljada stranih vojnika, pretežno američkih. Predsednik Barak Obama je najavio da će pored 17 hiljada pripadnika borbenih trupa, poslati i 4 hiljade instruktora za obučavanje avganistanskih snaga. Od stranih vojnika u Avganistanu, gotovo 60 hiljada pripada kontingentu NATOa. Predstavnik te alijanse, Džejms Apaturaj, nedavno je sa drugim visokim funkcionerima NATOa posetio Avganistan.

„Naša suštinska procena je da je na severu i zapadu zemlje stanje stabilno ili se popravlja. Na istoku se takođe popravlja iako ima još mnogo borbi, ali na jugu vlada zastoj,“ rekao je Apaturaj.

Apaturaj kaže da je aktivnost pobunjenika u Kabulu smanjena, ali priznaje da ima razloga za zabrinutost - češće zbog kriminala nego zbog Talibana.

Analitičar bezbednosti, iz londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije, Dejna Alin, kaže da su rezultati NATOa u Avganistanu u najbolju ruku mešoviti.

„Mislim da niko nije shvatao obim avganistanske misije, suštinske teškoće gerilskih borbi protiv pobunjenika, sa gotovo bezbednim utočištem u susednom Pakistanu,“ kaže Alin.

Ta prekogranična dimenzija konflikta navela je novu američku administraciju da se založi za širi, regionalni pristup. Objavljujući u petak svoju novu strategiju za Avganistan i Pakistan, predsednik Obama je rekao da Taliban i Al-kaida iz planinskog pograničnog područja planiraju napade na američke i druge snage i da ugrožavaju obe pomenute zemlje.

„Za američki narod to područje je postalo najopasnije u svetu. Ali to nije samo američki problem već međunarodni bezbednosni izazov najvišeg ranga,“ rekao je Obama.

Analitičar Alin kaže da je to dobar pristup, ali ne i magična formula.

„Najteži problem je bez sumnje Pakistan. Ta zemlja je utočište u kome se verovatno skrivaju najvažniji teroristički lideri Al-kaide, a svakako je utočište za borce Talibana,“ kaže Alin.

Alin dodaje da bi regionalna strategija mogla da sadrži neprijatne ustupke.

„Odlučivanje, na primer, da se ne učini ništa što bi moglo da destabilizuje Pakistan, iako to izgleda neophodno za pobedu u Avganistanu,“ kaže taj analitičar.

Kako se ponašati u Avganistanu, koju strategiju usvojiti, kako proširiti podršku? – to su pitanja koja će se naći na stolu u Hagu, za kojim će biti i Sjedinjene Države i Iran. Analitičari kažu da bi, iako su Vašington i Teheran rivali, Avganistan mogao da bude problem oko koga bi se lakše složili.

XS
SM
MD
LG