Linkovi

Zapadni Balkan na dnevnom redu ministarskog sastanka EU


Evropski ministri su se danas okupili na neformalnom sastanku u Češkoj gde, bez čvrstih zaključaka, razgovaraju o svim krupnim evropskim pitanjima, posebno, o pitanju sudbine nastavka proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. Predvidjeno je da im se sutra, na završnom delu skupa pridruže i ministri spoljnih poslova država regiona. Svesni očekivanja Balkana od Evrope, briselski zvaničnici ukazuju da je, i pored krize, plan da se ove godine naprave značajni koraci u integraciji. Pre svih, trebalo bi krajem godine očekivati oslobadjanje od viza država koje su najviše učinile na ispunjavanju evropskih standarda.

Prvog dana neformalnog susreta evropskih mnistara u Češkoj bilo je reči o različitim globalnim pitanjima - od Bliskog Istoka, Belorusije, do evropskih civilnih misija širom sveta - od Avganistana do Balkana. Za drugi dan susreta je najavljena ozbiljna rasprava o budućnosti proširenja Unije na Zapadni Balkan. Brisel se pažljivo spremio za ovogodišnji neformalni susret ministara spoljnih poslova EU. Prvi čovek Evropske komisije zadužen za proširenje, Oli Ren, uveren je da će ministri na sutrašnjem delu sastanka potvrditi opredeljenje da za Zapadni Balkan, bez obzira na unutrašnje evropske probleme, vrata ostaju otvorena u onom trenutku kada svaka od država regiona ispuni svoj deo obaveza i rezultatima pokaže da će moći da snosi odgovornost evropskog članstva. Kao deo tog procesa, i to onaj koji posebno pogadja stanovnike regiona, on vidi proces oslobadjanja od viza, koji bi, kaže Ren, za države koje su najviše učinile mogao već krajem ove godine da da rezultate.

"Ove godine imamo veoma snažan fokus na oslobadjanje od viza,” rekao je Ren. “Upravo su se vratile brojne misije evropskih eksperata iz država regiona. Pre toga, svima smo pojedinačno uputili pravila puta i uslove za oslobadjanje od viza, i na osnovu nalaza eksperata, već ovog proleća ćemo sačiniti temeljite izveštaje. Na osnovu njih nadam se da će Evropski savet biti u stanju da razmatra i donese odluke o oslobadjanju viza za one države koje su najviše učinile kada je reč o preduslovima imajući na umu sigurnost poput biometrijskih pasoša, te integrisanog sistema granične kontrole. Dakle, sasvim je realno da prve od država regiona dodju do bezviznog režima do kraja ove, 2009. godine,” naglaso je Ren.

Evropski komesar je umesto odgovora na pitanje – ‘koje su to najnaprednije države regiona’, uputio na skori izvještaj Komisije. Ipak, veruje se da je reč o dve države koje će prvo biti stavljene na "belu šengensku listu"- Makedoniji i Srbiji, dok bi ostale zemlje trebalo da se pridruže bezviznom režimu nekoliko meseci kasnije.

Sutra che se evropskim ministrima pridruzziti i njihove kolege sa Zapadnog Balkana, intenzivirajuchi priccu u sudbi,ni prossirenja- biche to prilika i da se novoimenovani visoki/specijalni predstavnik, Valentin Incko, predstavi ministrima i upozna ih sa vlastitim planom ispunjavanja zahtjevne bh misije...

XS
SM
MD
LG