Linkovi

Jahte na meti agenata za povraćaj imovine


Ekonomski sunovrat u SAD pogađa i bogatiji sloj Amerikanaca. Kompanije za povraćaj imovine primaju toliko zahteva za zaplenu luksuzne pokretne imovine kao što su jahte i privatni avioni jer su vlasnici prestali da otplaćuju kredite, da se inventar jedne takve firme u Floridi tokom protekle godine učetvorostručio.

Specijalista za povraćaj imovine, Rendi Kraft, pokazuje svoje umeće u pokretanju jahte. Za paljenje motora je potrebno strpljenje, ali za Rendija to nije problem – imao je dosta vežbe. U samo poslednjih nedelju dana, Kraft je obišao 6 saveznih američkih država i zaplenio dosta imovine.

"Kada treba da zaplenim jahtu obično sačekam da nema nikoga u okolini, onda skočim na nju i u 9 od 10 slučajeva uspem da upalim motor iz prve. Tako nikome nije jasno šta se dešava dok nije kasno", objašnjava Kraft.

On radi za jednu od najvećih američkih agencija za zaplenu luksuzne imovine od vlasnika koji više nisu u mogućnosti da otplaćuju kredite. Bavljenje tim poslom može biti opasno. Kraft kaže da su mu pretili lopatom za čišćenje snega, udarili ga kolima i da ga je besni vlasnik jahte za zaplenu jednom prilikom jurio niz reku. "Ekonomija je u padu i ljudi su besni. Svi traže način da uzvrate udarac", kaže on.

Prodaja jahti i luksuznih čamaca je bila u konstantnom porastu od sredine 1990-ih do 2006. godine, prema izveštaju Asocijacije nacionalnih proizvođača pomorske opreme, međutim vremena su se promenila. Međunarodna grupa za povraćaj imovine trenutno ima preko 20 zaplenjenih plovila, a direktor kompanije Ken Kejdž kaže da povećan broj zahteva za povraćaj imovine dolazi od banaka i drugih finansijskih institucija.

"Prošle godine u ovo vreme, naš inventar je skočio za 200 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ove godine je 300 do 400 odsto veći nego prošle", priča Kejdž, koji za to krivi recesiju i ističe da ovo "pogađa ljude koji su do pre 3-4 godine bili veoma uspešni”.

U porastu nisu samo zaplene jahti; trideset privatnih aviona koje je kompanija zaplenila propadaju na jednom aerodromu u Floridi.

"Ne samo da je broj slučajeva u porastu, već je i vrednost slučajeva dramatično porasla", kaže Kejdž i dodaje da je do sada njegova firma obično oduzimala manje avione i brodove, ali da je u poslednja 3 meseca zaplenila 6 multimilionerskih aviona i jahti. Kompanija takođe oduzima helikoptere, trkačke konje i egzotične automobile.

Direktor kompanije procenjuje da je čak 70 odsto slučajeva vezano za probleme u sektoru nekretnina i veruje da će njegova firma imati puno posla sve dok američka privreda ne počne da se oporavlja.

XS
SM
MD
LG