Linkovi

Preventivna medicina - način za smanjenje troškova zdravstvene zaštite


Sve veći troškovi zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama sve više u prvi plan stavljaju preventivnu medicinu koja teži da predupredi bolesti pre nego što se razviju. Sudeći prema podacima Brukings instututa, troškovi zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama iznosiće 20 odsto ukupnog društvenog proizvoda u narednih 10 godina. Nacionalna koalicija za zdravstvenu negu – grupa koja se zalaže za smanjenje medicinskih troškova – saopštila je da su troškovi Amerikanaca za medicinske tretmane porasli za skoro 7 odsto u 2008. godini. To je uzrokovalo da neki poslodavci smanje premije zdravstvenog osiguranja za zaposlene.

Čarli Stjuart ima 57 godina. On vežba na mašini za veslanje u nadi da će izgubiti oko 10 odsto svoje telesne težine. On je teži nego što bi trebalo da bude ali nije usamljen u tome. Američki Centri za kontrolu bolesti saopštili su da je trećina odraslih Amerikanaca gojazna i da na njih odlaze desetine milijardi dolara zdravstvene nege.

Stjuart veruje da će mu troškovi za lekara, koji će mu pomoći da se vrati u fizičku kondiciju, sada takodje pomoći da svoje finansije održi u dobrom stanju. On se nada da će mu to smanjiti troškove zdravstvene nege na duže vreme i omogućiti mu dodatne produktivne godine.

„Ukoliko mogu da potrošim nekoliko stotina dolara sada i to mi pomogne da dobijem jednu godinu više u kojoj mogu ostvarim dobru zaradu ta godina produktivnosti je veća od bilo čega na šta sada trošim,“ kaže Stjuart.

Stjuart pazi na svoju ishranu i vežba 30 minuta svakoga dana. Rik Beksli, Stjuartov lekar, ohrabrio ga je da promeni svoj životni stil. Doktor Beksli kaže da je on pronašao način da pomogne, ponudivši preventivnu negu svojim pacijentima koji su zabrinuti zbog budućih medicinskih troškova. On se nada da će preventivna medicina postati sve popularnija medju Amerikancima.

„Ukoliko drže svoj krvni pritisak pod kontrolom, svoj šećer u krvi i holesterol pod kontrolom i prestanu da puše – samo te četiri stvari – tada bi troškovi zdravstvene nege u Sjedinjenim Državama mogli drastično da se smanje,“ kaže Beksli.

U medjuvremenu, neke američke korporacije osnivaju sopstvene medicinske ustanove koje su namenjene zaposlenima i koje upražnjavaju preventivnu zdravstvenu negu. U tim klinikama, zaposleni u jednom od najvećih američkih lanaca hotela dobijaju različite vrste medicinskih usluga besplatno, uključujući pomoć za ostavljanje pušenja. Za Harisa Rozena, predsednika „Rozen hotela i odmarališta“, sprečavanje da se njegovi zaposleni razbole, povećava produktivnost i smanjuje buduće troškove za medicinske troškove zaposlenih.

«Verovatno smo uštedeli mnogo više od 100 miliona dolara. Na godišnjem nivou, očekujem da štedimo izmedju 10 i 15 miliona dolara,» kaže Rozen.

Nekoliko drugih kompanija, uključujući Volt Dizni, Darden restorane i Lokid Martin, otvorile su klinike za svoje zaposlene. Medjutim, korporacije i lekari takodje ukazuju na potrebu za preventivnom negom, kao i da je broj lekara koji se time bave opao, sudeći prema podacima Američkog koledža za preventivnu medicinu. S druge strane, lekari koji nude preventinu negu nemaju dovoljno vremena da se bave hitnim slučajevima, navodi se u nedavno objavljenom istraživanju univerziteta Djuk. U svakom slučaju, doktor Beksli veruje da radi pravu stvar, ne samo za zdravlje svojih pacijenata već i za njihovu finansijsku dobrobit.


XS
SM
MD
LG