Linkovi

Vrhovni vodja Irana odbacio Obamin apel


Vrhovni vodja Irana odbacio je pozive američkog predsednika Baraka Obame za “novi početak” u odnosima dveju zemalja. U svetom gradu Mašhadu u subotu, ajatola Ali Hamenei je istakao da SAD koriste “slogan promene”, ali da ne vidi stvarne promene u američkoj politici prema Iranu.

"Promena samo u retorici nije dovoljna. Čak nismo videli ni mnogo promena u američkom rečniku. Promena mora da bude autentična. Moramo da poručimo američkom rukovodstvu da su promene o kojima se govori – nešto što je obavezno. Nema izbora, morate da se promenite, jer će vas promeniti Božija volja. Promeniće vas svet” - poručio je Hamenei.

U snimljenoj video-poruci iranskom narodu, predsednik Obama je u petak izjavio da je predan diplomatiji kako bi se rešile “ozbiljne nesuglasice” izmedju Sjedinjenih Država i Irana. Hamenei je pitao Obamu da li se američki odnos prema iranskom narodu zaista promenio:

“Da li se vaše naprijateljstvo prema iranskom narodu promenilo? Ima li znakova toga? Da li ste odmrznuli iranska sredstva u svojim bankama? Da li ste ukinuli represivne sankcije? Da li ste prestali da vredjate i optužujete našu veliku zemlju i njene vodje? Da li ste prestali da pružate bezuslovnu podršku Izraelu? Šta se onda promenilo? Amerikanci koriste slogan promena, ali nismo videli promene” – rekao je Hamenei.

Ali Nurizade, director Centra za arapske i iranske studije u Londonu kaže da je pesimista u pogledu bilo kakvog stvarnog napretka u odnosima SAD i Irana.

“Čak i kada bi predsednik Obama sutra vratio preostala iranska sredstva, ako bi osudio Izrael, povukao sve američke vojnike iz Iraka i Avganistana, a Sjedinjene Države objavile da priznaju Iran kao najmoćnijeg igrača na Bliskom istoku, Hamenei bi imao nove izgovore da spreči nastavak razgovora i odnosa izmedju dveju zemalja, jer je ideja “smrt Americi” nešto što produžava život iranskom režimu”, navodi Nurizade.

SAD i Iran su u sporu oko nuklearnog programa Teherana, za koji Amerika tvrdi da je samo paravan za razvoj oružja. Iran negira da program ima vojnu svrhu, tvrdeći da je njegov cilj proizvodnja struje. Meir Džavedanfar, analitičar za Bliski istok iranskog porekla, koji živi u Tel Avivu, smatra da će SAD morati da načine značajne ustupke pre nego što iransko rukovodstvo razmotri unapredjenje odnosa sa Vašingtonom.

“Mislim da, ako Amerika ponudi Iranu nešto što ima istu vrednost ili je vrednije od iranskog nukleranog programa, tada bi Iranci razmotrili otopljavanje odnosa. Možda, ako se prizna uloga Irana u Libanu, Avganistanu, u Iraku… Ali nisam siguran, čak ni u tom slučaju. Mislim da će oni želeti da budu konsultovani kod bilo koje buduće vojne intervencije na Bliskom istoku, bilo kog mirovnog sporazuma u regionu, i želeće da imaju odrešene ruke u podršci Hamasu i Hezbolahu.”

Oba analitičara, medjutim, veruju da je Obama stvorio značajnu dobru volju kod Iranaca obraćajući im se direktno. Ajatola Hamenei, po mišljenju Džavedanfara, ima razloga za zabrinutost. Ono što brine Hameneija je što Obama ima kredibilitet. “To što je predsednik Obama juče uradio, po mom mišljenju, osvojilo je simpatije mnogih Iranaca. Hameneiju će biti veoma teško da ignoriše Obamu”, zaključuje stručnjak za Bliski istok.

XS
SM
MD
LG