Linkovi

Obama nudi Iranu novi početak u bilateralnim odnosima


Povodom iranske nove godine, predsednik Obama ponudio je liderima u Teheranu novi početak u bilateralnim odnosima, ali je pri tom upozorio da moraju da se opredele između pretnji i angažovanja.

Dok Iranci slave Noruz, odnosno iransku novu godinu, predsednik Obama je govorio o novom početku i obećanju koje nosi novi dan: “Obećanje novih mogućnosti za našu decu, bezbednost naših porodica, napredak naših zajednica, i mir među narodima”.

U snimljenoj televizijskoj poruci, američki predsednik se obratio ne samo iranskom narodu, već i iranskim liderima.

“Imamo ozbiljne nesuglasice, koje su se pogoršale tokom vremena. Moja administracija je predana diplomatiji u cilju rešavanja niza spornih pitanja i izgradnji konstruktivnih veza između Irana, Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice.”

Međutim, taj proces – kaže američki predsednik – ne može da bude jednostran.

„Taj proces neće napredovati kroz pretnje. Umesto toga mi težimo angažovanju koje će biti pošteno i zasnovano na uzajamnom poštovanju.“

Izjava predsednika Obame bila je možda najznačajnija po svom tonu - pošto u njoj nije bilo nikakve ratobornosti, i po tome što je bila usmerena ka budućnosti. To je u suprotnosti s onim što je zastupao njegov prethodnik, Džord Buš, koji je je odbacio kontakte sa Iranom i opisao tu zemlju kao deo „osovine zla.“

U svojoj poruci predsednik Obama nije izložio listu svih spornih pitanja sa Iranom. On je priznao da njihovo rešavanje neće biti lako, ali je naglasio da je moguće:

“Prisetimo se reči pesnika Sadija iz davnih vremena: ’Adamova deca su kao delovi istog tela, stvoreni iz istog izvora’.”

Predsednik Obama je dodao da narodi Sjedinjenih Država i Irana dele iste nade i snove.


XS
SM
MD
LG