Linkovi

Posledice ekonomske krize na medije u Srbiji


Nalet ekonomske krize ostaviće velike posledice na medije u Srbiji, a kako se čulo na današnjem okruglom stolu, od 160 lokalnih, 40 regionalnih i pet nacionalih TV stanica i veliki broj štampanih medija pitanje je koliko će njih uspeti da prebrodi krizu.

Pritisak oglašivača i zaustavljanje privatizacije lokalnih medija predstavljaju prepreku nezavisnosti medija u Srbiji, ocenio je direktor Pravnog foruma nevladinih organizacija Vladimir Todorić i dodao da će se prihodi od marketinga smanjiti, zbog čega bi mediji morali da dobiju posebnu pažnju države:

"Ipak se mora uzeti u obzir da se ogromna većina oglašavanja preko posrednika kod nas i ta sam činjenica ulazuje na ogromnu važnost transparentnosti ovog polja. Jer, teoretski gledano, ako postoji politički pritisak ili politička kontrola tržišta oglašavanja, postojaće i indirektna, ali veoma efikasna kontrola medija", istakao je Todorić.

Preduslovi za nezavisno novinarstvo kvalitetan pravni okvir usaglašen s međunarodnim standardima i transparentna vlasnička struktura, ocenila je šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon. Po njenim rečima pri Ministarstvu kulture formirana je radna grupa koja treba da pretrese Zakon o radiodifuziji:

"Trenutno Radna grupa vrlo ozbiljno je uzela u obzir i razmatra sve primedbe koje su profesionalna i strukovna udruženja poslala", navodi Nikolić-Solomon.

Problemi u privatizaciji medija su najuočljuviji ma lokalnom nivou, ukazala je ona, i umesto da bude vlasnik, država treba da pomogne medijima. U suprotnom, dolazi do sprege lokalnih vlasti i medija – što dovodi do dezinformisanja građana i uzurpacije javne reči.

XS
SM
MD
LG