Linkovi

EU pozdravila imenovanje Incka za visokog predstavnika u BiH


Ministri inostranih poslova država Evropske unije, danas su pozdravili imenovanje Austrijanca Valentina Incka za novog visokog i specijalnog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Pored toga, upozorili su bosanskohercegovačke političke lidere da, umesto nacionalističke retorike, upražnjavaju politički konsenzus oko ključnih pitanja budućnosti zemlje.

Bosna i Hercegovina ne bi trebala imati dvojbe da li je dobro došla u EU- jeste, kažu i danas evropski ministri vanjskih poslova, nadajući se, u tom smislu, da će prestati nacionalistička retorika i jednostrani akti koji ih, podvlači se u ministarskim zaključcima, ozbiljno zabrinjavaju. Od lidera se traži snažniji angažman, puna posvećenost reformama kako bi se zemlja što prije i što potpunije približila EU.

Vijeće ministara je danas potvrdilo kako ostaje opredjeljeno preuzimanju vodeće uloge u BiH, tranzicije od visokog prema specijalnom predstavniku EU na terenu. Međutim, prije toga se moraju ispuniti uslovi na kojima Unija i dalje insistira, pozdravljajući, u isto vrijeme, austrijskog diplomatu Valentina Incka na mjestu Visokog-specijalnog predstavnika u BiH.

Valentin Incko je, kada je riječ o BiH, veoma iskusna osoba. Bio je naš ambasador u Sarajevu, na samom počektu. Govori vaše jezike i što je posebno važno, iskusan je kada je riječ o cijelom procesu kretanja od, danas visokog do, sjutra, specijalnog predstavnika EU u BiH. Mislim da je riječ o pravoj osobi u pravom trenutku i mislim da će svoj posao dobro obaviti“, kazao je ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindleger.

Evropski ministri ukazuju da je sporazum iz Pruda bio dobar početni korak, nakon kojega očekuju nove u istom smjeru. Pozivaju da se na tim osnovama postigne najširi mogući konsenzus, te da se izjašnjavanje političarau BiH o opredjeljenosti evropskim integracijama mora pretvoriti u konkretne mjere.

Danas su ministri na stolu imali i pismo koje su zajednički potpisali visoki predstvanik EU Havijer Solana i komesar za proširenje Oli Ren.

U tom pismu kažemo kako smo opredijeljeni tranziciji od visokog ka specijalnom predstavniku koji znači pojačano evropsko prisustvo i kako želimo da pomognemo BiH da ostvari svoje evropske perspektive. U pismu takodje podvlačimo da se, prije zatvaranja ureda Visokog predstavnika, moraju ispuniti neophodni uvjeti“, naglasio je Ren.

On je dodao da očekuje konstruktivnu reakciju na pismo.

Očekujem da lideri u državi rade ozbiljno kako bi ispunili postavljene uvjete. Ova tranzicija će biti ključni korak naprijed na evropskom putu BiH. Sa naše strane, mi smo u potpunosti posvećeni tome. Naravno, paralelno s tim, želimo da radimo u pravcu liberalizacije viznog režima, što je veoma važno za obične građane i nadam se da će zemlja načiniti progres kako bi odgovorila postavljem uvjetima."


XS
SM
MD
LG