Linkovi

Funkcioneri EU u Vašingtonu radi razgovora o Gvantanamu


Visoki funkcioneri Evropske unije sastaju se ove nedelje sa funkcionerima Obamine administracije u nastojanju da dobiju nove informacije o zatvorenicima iz Gvantanama koji bi mogli biti prebačeni u druge zemlje.

Predsednik Barak Obama obećao je da će u roku od godinu dana zatvoriti pritvorni centar u američkoj vojnoj bazi u zalivu Guantanamo, na Kubi. Nekoliko Evropskih zemalja uključujući Portugal, Francusku i Španiju, saopštile su da bi možda bile voljne da prihvate zatvorenike.

Dnevnik „Njujork Tajms“ beleži da je prva runda razgovora zakazana za danas u Vašingtonu.

Nezavisno od toga Vašington Post navodi da je Medjunarodni komitet Crvenog krsta zaključio u tajnom izveštaju da je tretman pritvorenika iz redova Al Kaide od strane Bušove administracije „predstavljao torturu“.

Isti dnevnik beleži da je u tom dokumentu iz 2007., koji je sastavio Crveni krst, navedeno da je odredjeni postupci Sjedinjenih Država prema zatvorenicima bili „okrutni, nehumani i degradirajući“.

Isti dnevnik beleži da je američka Centralna obaveštajna agencija odbila da komentariše taj izveštaj. Navedena je izjava jednog funkcionera upoznatog sa izveštajem da bi čitaoci trebalo da imaju na umu da se u tom dokumentu iznose „tvrdnje samih terorista.“

XS
SM
MD
LG