Linkovi

Srpski privrednici očekuju glavni udar globalne krize u maju


Srpska privreda sve se teže snalazi u začaranom krugu dugovanja. U situaciji kada kasne sa isplatama, jer i sami ne mogu da naplate svoja potraživanja, privrednici očekuju od države da se hitno pozabavi ovim problemom. U organizaciji Srpske asocijacije menadžera danas su se, u senci pregovora sa MMF-om sastali privrednici i predstavnici vlade.

Nasuprot ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću koji očekuje da 2009-ta bude godina preživljavanja, ali bez katastrofalne situacije, srpski privrednici glavni udar krize očekuju u maju. Oni kao glavni problem ističu nelikvidnost i poručuju da se tokom godine mogu očekivati nova otpuštanja zbog krize.

Kako je na današnjem skupu o stagnaciji i recesiji, koji održala Srpska asocijacija menadžera rekao ministar Dinkić, država i nadležni ne sede skrštenih ruku već rade kako bi se ublažile posledice krize:

“Ja očekujem da ćemo sa MMF-om, sa kojim smo počeli danas razgovore, postići sporazum i verujem da će negde oko dve milijarde evra biti dat zajam za popunjavanje deviznih rezervi Narodne banke Srbije. Time ćemo dobiti veliku sigurnost, mi idemo na dvogodišnji aranžman. Dakle ne samo za ovu, već i sledeću godinu i verovatno će to ukupno biti tri milijarde evra za dve godine,” rekao je Dinkić.

“Diskusije sa MMF-om nisu nikakva tajna, nisu nikakva duboka nauka. U suštini sagledava se koliko ima novca i kako se taj novac troši. Ukoliko ima manje novca utoliko će se manje trošiti i veoma je važno da se troši za budućnost, za investicije i da najsiromašniji slojevi ne budu pogođeni,” rekao je minister za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić.

Kako je istakao Đelić prognoze i procene MMF-a su dosta pesimis-tične i razlikuju se od cifara sa kojima su izašli sprski pregovarači.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Slobodan Vučićević je rekao da država mora da izađe sa informacijama na osnovu kojih će pri-vrednici kreirati strategiju za krizna vremena: od toga kolika inflacija, do pitanja broja otpuštenih radnika ili viška zaposlenih u državnoj upravi:

“Mi hoćemo da vidimo kako i država štedi. Danas nam trebaju konkretni odgovori i neki podaci kako bi se privreda što bolje pripremila u borbi ekonomske krize,” rekao je Vučićević.

Privrednici takođe smatraju da država mora pod hitno nešto da pre-duzme kako bi se se rešio problem otežane naplate, koju najviše osećaju velike kompanije.


XS
SM
MD
LG