Linkovi

Istraživanja pokazuju da su Amerikanci optimisti uprkos recesiji


Novo istraživanje pokazalo je da su Amerikanci optimistični da će im se ekonomske perspektive poboljžati za života i u narednim pokoljenjima, uprkos podacima o sporijim promjenama ekonomskih okolnosti u Sjedinjenim Državama u odnosu na veliki broj razvijenih zemalja.

Istraživanje, koje je sprovedeno u okviru projekta Pju Centra o ekonomskoj pokretljivosti, pokazalo je da većina Amerikanaca i dalje vjeruje da će naporan rad biti nagrađen uprkos porijeklu ili ekonomskim uslovima.

"Uprkos trenutnoj ekonomskoj krizi, Amerikanci su i dalje nevjerovatno optimistični u pogledu svoje sposobnosti da uspiju, ne samo kratkoročno, već i dugoročno gledano”, kaže anketar Ana Grinberg.

Gotovo 80 odsto Amerikanaca vjeruje da je još moguće napredovati u trenutnim ekonomskim okolnostima, dok 72 odsto smatra da će se ekonomska stiuacija poboljšati u narednih 10 godina. Pojedini ekonomisti međutim ističu da nema mnogo razloga za optimizam.

"Prosječna zarada muškaraca u tridesetim godinama pala je za oko 12 odsto tokom poslednjeg pokolenja. 42 odsto djece rođene u porodicama sa najnižim primanjima i dalje se nalaze u istom položaju, generaciju kasnije”, ističe Džon Morton, šef projekta Pju centra za ekonomsku pokretljivost.

Amerikanci su tokom većeg dijela istorije bilježili porast zarada i uspon na ekonomskoj ljestvici. Rast porodičnih primanja usporio je međutim od 1973. godine, dok se povećala nejednakost u zaradama. Izgledi za Afro-Amerikance su naročito sumorni. Istraživanje je pokazalo da gotovo polovina afroameričke djece, čiji roditelji su pripadali srednjoj klasi, na kraju završi na dnu ljestvice kada je riječ o prihodima. U Sjedinjenim Državama postoji manja ekonomska pokretljivost u odnosu na ostale razvijene zemlje poput Kanade, Danske i Francuske. Rej Bošara, iz Fondacije za novu Ameriku, kaže da Amerikanci sa malim prihodima snažno vjeruju u svoju sposobnost da napreduju. Od suštinske važanosti je međutim ukupna imovina.

"Šta mogu da urade porodice koje imaju akcije, kuće i ušteđevine? Mogu da imaju oslonac, sredstva koja mogu da ulažu, imovinu, stvari koje mogu da ostave narednoj generaciji.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni zakonodavcima, u okviru napora da se poboljšaju ekonomske šanse u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG