Linkovi

Kujundžić: Trudićemo se da održimo visok nivo bilateralnih odnosa BiH i SAD


Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u SAD, Mitar Kujundžić, u ekskluzivnom intervjuu za “Glas Amerike” osvrnuo se na odnose između Vašingtona i Sarajeva i na očekivanja od administracije predsednika Baraka Obame.

Kujundžić: "Najpre želim da kažem da mi je zaista velika čast što dolazim ovde u SAD kao ambasador Bosne i Hercegovine u vreme kada su naši bilateralni odnosi dostigli veoma visoki nivo. Mi ćemo se svakako truditi da u narednom periodu održimo taj trend. Naravno, kao i svaka diplomatska misija mi ćemo predstavljati Bosnu i Hercegovinu u SAD i u svakom pogledu obezbediti komunikaciju, dakle diplomatski kanal koji će postojati izmedju SAD i Bosne i Hercegovine. U tom smislu želim još reći da imamo posebnu odovornost, jer su SAD zemlja iz najužeg kruga spoljnopolitičkih partnera za nas. U tom smislu svakako da će to dati novu dimenziju našim bilateralnim odnosima i mi ćemo nastaviti taj trend i u budućnosti".

Glas Amerike: Gde postoje najveće mogućnosti za uspešnu saradnju BiH i SAD, a gde treba poraditi na njenom unapredjenju?

Kujundžić: "U ovom trenutku, mi moramo poći od toga da mi najintenzivniji kontakt imamo u političkim odnosima. Tu se radi o konsultacijama na svim nivoima, radi se o kontinuitetu poseta na visokom nivou, radi se o jednom vrlo bliskom i vrlo intenzivnom kontaktu. Treba pomenuti da je u poslednjih nekoliko godina došlo da značajnog unapredjenja naše vojne saradnje. Kao što vam je poznato, mi smo učestvovali sa kontingentom u sastavu koalicije u Iraku, predvodjene od strane SAD, i nakon uspešnog okončanja te misije mi smo već doneli odluku o upućivanju naše misije u Avganistan, koja je, kao što znate misija NATO. U tom smislu vojno-politički odnosi su sada praktično na istom nivou kao i politički. Sigurno da nastojimo da i drugi odnosi prate taj trend. Kada je u pitanju ekonomija, moramo reći da su i ekonomski odnosi dosta dobri, naravno uzimajući u obzir geografsku udaljenost. Mi ćemo se truditi da u narednom periodu pokušamo da još više unapredimo tu saradnju i eventualno obezbedimo američke investicije u Bosni i Hercegovini".

Glas Amerike: Na međunarodnom planu, kakva su očekivanja od nove administracije predsednika Baraka Obame u pogledu aktuelnih spoljnopolitičkih pitanja sa kojima je Sarajevo suočeno?

Kujundžić: "Možemo poći od toga da su dva glavna spoljnopolitička cilja Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u i članstvo u Evropskoj uniji. Uz zaista veliku pomoć medjunarodne zajednice, uključujući SAD, mi smo, dakle, nakon jednog razvoja koji smo prošli, danas praktično stali pred vratima EU i bukvalno pred vratima NATO-a. Sjedinjene Države su nam zaista mnogo pomogle u tome i vi znate da su SAD bile zemlja, koja je predvodila odlučujuće napore za okončanje rata kod nas, zatim da nas je podržala u svim ovim godinama u našem daljem razvoju i, evo, danas uz pomoć SAD i drugih članica medjunarodne zajednice mi se u stvari nalazimo pred završnim naporima za članstvo u NATO-u i u Evropskoj uniji, odnosno u jedno potpuno priključenje prosperitetnoj medjunarodnoj zajednici i mi dugujemo zahvalnost SAD za sve ono što su one učinile za nas. Mi zaista očekujemo da ćemo u peirodu koji dolazi raditi dalje na izgradnji tih odnosa i da ćemo nastaviti trend koji je bio do sada uz, naravno, dalju podršku medjunarodne zajednice. Vrlo je važno reči da je, nakon svega što je učinjeno u Bosni i Hercegovini, ipak uspostavljen mir i stabilnost, da je to danas jedno stabilno mesto u svetu i da mi očekujemo da ćemo u ovim konačnim naporima brzo preći konačne korake ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, uz pomoć SAD i da će to biti ključna tačka naših odnosa u predstojećem periodu".

XS
SM
MD
LG