Linkovi

Nova upozorenja Pjongjangu zbog planiranog lansiranja satelita


Japan i Južna Koreja upozorili su Sjevernu Koreju da će biti suočena sa međunarodnim sankcijama ukoliko ne odustane od planiranog lansiranja rakete početkom aprila.

U saopštenju južnokorejskog ministarstva inostranih poslova navodi se da bi Pjongjang tim potezom prekršio rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 2006., koja mu zabranjuje da razvija tehnologiju za balističke projektile. Takođe se naglašava da bi test doveo do konsultacija i usvajanja protivmjera.

Sjevernokorejski zvaničnici su početkom sedmice obavijestili međunarodne agencije da će lansirati, kako tvrde, komunikacioni satelit između 4. i 8. aprila. Sjedinjene Države, Južna Koreja i ostale zemlje vjeruju da je u stvari riječ o testiranju balističkih projektila dugogo dometa. Južnokorejski šef diplomatije kazao je danas da će Savjet bezbjednosti raspravljati o tom pitanju, bez obzira na razloge za lansiranje. Sekretar japanske vlade naglasio je u međuvremenu da je njegova zemlja spremna da se brani ukoliko se projektil približi japanskoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG