Linkovi

Severna Koreja zakazala lansiranje za naredni mesec


Sjeverna Koreja saopštila je međunarodnoj pomorskoj agenciji da planira da lansira, kako je prethodno navela, eksperimentalni komunikacioni satelit u svemir između 4. i 8. aprila.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, međutim, smatraju da je u stvari riječ o testiranju projektila dugog dometa. Državna sekretarka Hilari Klinton kazala je da Vašington razmatra niz reakcija na eventualnu realizaciju planova Pjongjanga. Takođe je naglasila da bi Sjedinjene Države mogle da pokrenu to pitanje pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zato što bi se lansiranjem prekršila rezolucija iz 2006. godine.

Neimenovani ruski zvaničnik u međuvremenu je saopštio da je Pjongjang potpisao međunarodni ugovor o korišćenju svemira u mirnodopske svrhe. Izvor iz ministarstva inostranih poslova, kako prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti, kazao je da su sjevernokorejski zvaničnici početkom mjeseca prenijeli Moskvi svoje planove da potpišu sporazum iz 1967, koji zabranjuje stacioniranje oružja za masovno uništenju u svemiru.

XS
SM
MD
LG