Linkovi

Evropski parlament: Produžiti mandat Haškog tribunala


Danas usvojena rezolucija Evropskog parlamenta poziva Vijeće ministara da uloži svoj glas za produženje mandata Haškog tribunala za najmanje dvije godine. Razlog leži u činjenici da nisu okončani svi procesi koji se vode pred Sudom kao i da se još dva optuženika kriju od pravde: Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Osnovna namjera predlagača rezolucije, koji je danas dobio podršku ogromne većine evropskih poslanika, jeste da Haški sud ne zatvori vrata prije nego što se svi optuženi ne nadju na optuženičkoj klupi i ne okončaju procesi protiv njih. Prijedlog je dvije godine, kako bi svi postotojeći procesi pred Sudom mogli da se završe, i, posebno važno, da se pred sudom nadju preostali bjegunci, Mladić i Hadžić:

"Mandat Haškog suda bi se trebao produžiti za barem dvije godine - plan je da se Sud zatvori do kraja 2010. godine, a sa traženim produžetkom rada bilo bi to do kraja 2012. godine. Razlog je zato sto želimo da Tribunal potpunio završi svoj posao- još uvijek je pet optuženih kojima nije okončano sudjenje i kao što je to opšte poznato, tu su dva optužena koja su još uvijek na slobodi i duboko smo uvjereni da se i njima mora održati proces pred Haškim sudom", izjavio je predlagač rezolucije, belgijski liberal Annemie Neyts.

Dva su scenarija za provodjenje sudskog procesa - ili će biti dovedeni pred Sud u vrijeme kada je on još uvijek u punoj funkciji, ili će i nakon što se formalno okonča rad većeg dijela Suda, ostati u funkciji manji broj osoblja, raspoloživi sudci i arhiva, što bi bilo aktivirano onda kada bjegunci konačno sjednu na klupu za optužene.

Na danas usvojenu rezoluciju reagovali su iz Haškog suda - pozdravljaju podrušku Parlamenta da Sud svoj rad okonča dovodjenjem pred lice pravde odgovorne za najveće zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Trubunal cijeni činjenicu da je Evropski parlament prepoznao njegov doprinos medjunarodnoj pravdi, procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, kao i napore da se u region osnaže kapaciteti i institucije vladavine prava.

Od uspostavljanja, Tribunal je okončao procese za 116 od 161 optuženog - sada, u konačnoj fazi rada, Haški sud je angažovan svim svojim kapacitetima kako bi se zaključila sva sudjenja - prema datumima Vijeća sigurnosti, do 2010, a žalbeni postupci do 2012. godine. Riječ je o sudjenjima 40-torici optuženih u 20 slučajeva, od kojih su tek petorica u fazi pred sudjenja.

Naglašava se u današnjoj poruci Haškog suda da činjenica da su još uvijek na slobodi Mladić i Hadžić umanjuje kredibilitet medjunarodne pravde i ugrožava plan zaključenja rada Tribunala - zato se pozivaju sve države da ispune svoje obaveze i osiguraju da dva preostala bjegunca budu bez daljeg odlaganja uhapšeni i prebačeni u Hag.

XS
SM
MD
LG