Linkovi

Bajden: Pogoršava se bezbednosna situacija u Avganistanu


Potpredsednik Džo Bajden izjavio je da Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne pobedjuju u ratu u Avganistanu, ali je takodje naglasio da „rat nije izgubljen".

Ranije danas Bajden je u Briselu, na sastanku Severnoatlanskog saveta, rekao da sve slabija bezbednost u Avganistanu predstavlja pretnju Sjedinjenim Državama i svim članicama NATO-a. Američki potpredsednik je takodje ukazao da su terorističke napade 11. septembra 2001. godine, kao i sve napade od tada, planirali islamski ekstremisti u Avganistanu i Pakistanu.

Potpredsednik Bajden je istakao da je doputovao u Brisel da bi „saslušao" mišljenja drugih i apelovao je za nove ideje i pomoć u razvijanju nove strategije za suočavanje sa napadima islamskih ekstremista u Avganistanu. On je, takodje, naveo da se ne razmišlja o povlačenju trupa Kfora s Kosova radi popunjavanja NATO i američkih snaga u Avganistanu.

"Ne mislim da treba da razmišljamo o povlačenju trupa, ili procenjujemo poteze u Avganistanu na osnovu napretka ili nedostatka napretka načinjenog na Kosovu. Drugo, posao na Kosovu nije završen, i treba učiniti još toga. Treće, prvenstveno je dužnost Evropske unije i evropske zajednice da nastave da sprovode naše obaveze u vezi sa Kosovom. Medjutim, želim da jasno stavim na znanje da nema zamene izmedju onoga čime smo zaokupljeni na Kosovu i onoga što treba da se uradi u Avganistanu", poručio je Bajden.

Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, izrazio je podršku novoj politici i rekao da su NATO saveznici obavezni da je podrže.

XS
SM
MD
LG