Linkovi

Dalaj Lama: Tibet - pakao na zemlji


Kineski lideri su Tibet pretvorili u "pakao na zemlji" i odgovorni su za ubistva stotina hiljada ljudi, rekao je tibetanski duhovni vođa u egzilu, Dalaj Lama u govoru povodom obeležavanja 50-e godišnjice pobune protiv kineske vladavine.

Govoreći u severnoj Indiji u utorak, Dalaj Lama je optužio kinesku, okupatorsku, vladu da je tibetanskom narodu, koji živi u neprestanom strahu, donela "neopisivu patnju i destrukciju", kao i da potiskuje tibetansku kulturu do granice "izumiranja".

Neobično oštre optužbe Dalaj Lame propraćene su brzom reakcijom kineskih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova, koji su odbacili njegove izjave rekavši da su one "laži" i da je Tibet u poslednjih 58 godina kineske vladavine prošao kroz demokratske reforme, kao i da su Kinezi oslobodili Tibetance od ropstva feudalizma.

Vođa tibetanske regionalne vlade, Ćijangba Pankog, koga je na to mesto postavio Peking, u Lasi je izjavio da nema povećanog raspoređivanja bezbednosnih snaga i optužio Dalaj Lamu da je uprljao ime Kine svojim tvrdnjama da se na Tibetu dogodio "genocid". Pankog je takođe odbacio tvrdnje o masovnim ubistvima u Tibetu navodeći da je u toj oblasti populacija skočila sa 1,2 miliona 1959, na 2,8 miliona 2008. godine.

Stanovnici Tibeta i tibetanskih oblasti na zapadu Kine kažu da su pojačane patrole snaga bezbednosti kako bi se sprečili eventualni protestni skupovi. Neki od njih su situaciju opisali kao mirnu, ali napetu i rekli da kineska policija patrolira tibetanskim gradovima i selima, postavljajući blokade na putevima ne bi li sprečila ulazak stranih novinara na tu teritoriju.

Posle govora tibetanskog duhovnog vođe, hiljade njegovih pristalica su prošle kroz Daramsalu u Indiji, uzvikujući pro-tibetanske slogane. Dalaj Lama je demantovao tvrdnje da je tražio nezavisnost Tibeta, već je rekao da zahteva pravnu i punu autonomiju.

Pred proslavu 50-e godišnjice tibetanske pobune 10. marta, kineski predsednik Hu Đintao apelovao je na uspostavljanje "kineskog zida" stabilnosti i borbe protiv separatističkih snaga u Tibetu da se ne bi ponovili incidenti od prošle godine.

XS
SM
MD
LG