Linkovi

Obama ukinuo ograničenja na istraživanja matičnih ćelija


Američki predsjednik Barak Obama potpisao je danas izvršnu uredbu kojom se ukida ograničenje korišćenja federalnih sredstava za istraživanja matičnih ćelija embriona. Obama je na ceremoniji potpisivanja u Bijeloj Kući priznao da je istraživanje matičnih ćelija embriona kontroverzno, naglašavajući međutim da je nakon duže rasprave i razmišljanja o tom pitanju, bilo jasno šta treba uraditi. On je dodao da većina Amerikanaca podržava to istraživanje, što potvrđuju i nanovije ankete.

Predsjednik Obama je današnjim potezom ispunio obećanje dato tokom predizborne kampanje.

Naučnici vjeruju da ove ćelije mogu da nam pomognu da razumijemo i možda izliječimo neke od najgorih bolesti.“

Bušova administracija uvela je zabranu federalnog finansiranja istraživanja matičnih ćelija prije gotovo osam godina.

Jednako je važno da obratimo pažnju na etička pitanja zbog novih granica istraživanja matičnih ćelija ljudskog embriona. Čak i najplemenitiji ciljevi ne opravdavaju sva sredstva", kazao je tadašnji američki predsjednik Džordž Buš.

Naučnici i pristalice tog istraživanja, poput Nensi Regan, oštro su kritikovali Bušovu odluku.

Nauka nam je dala nadu, u okviru istraživanja matičnih ćelija, koja bi mogla da odgovore na brojna pitanja naših naučnika. Stvarno ne vidim kako možemo da okrenemo leđa tom pitanju“, kazala je Nensi Regan.

Roman Rid, koji je prisustvovao objavljivanju Obamine odluke u Bijeloj kući, slomio je kičmu prije 15 godina, igrajući fudbal na koledžu.

„Predsjednik Obama je sada ublažio ograničenja na istraživanje matičnih ćelija što će olakšati put ka otkrivanju novh lijekova. To je izvanredno“, naglasio je Roman.

Matične ćelije su izvor svih ćelija i tkiva, a uzimaju se od embriona starih nekoliko dana. Naučnici smatraju da ta istraživanja mogu doprinijeti liječenju mnogih bolesti, poput Parkinsonove i Alchajmerove.

Novom Obaminom odlukom se pacijent stvarno stavlja na prvo mjesto, ispred ideologije. Ona će omogućiti nauci da napreduje što je brže moguće”, smatra Džordž Dejli, doktor u dječjoj bolnici u Bostonu.

Istraživanje matičnih ćelija je kontroverzno zato što neki smatraju da je neetički uništavati bilo koji ljudski embrion.

Postoji istraživanje matičnih ćelija koje ne zahtijeva uništavanje živog ljudskog embriona. Zahvaljujući novoj tehnologiji, matične ćelije moguće je dobiti iz ćelija kože ili mozga”, smatra Bil Mej, protivnik istraživanja.

Predsjednik Obama je uz izvršnu uredbu potpisao i predsjednički memorandum, kojim se nauka i naučnici štite od političkog uticaja. Ukidanje Bušovih mjera neće međutim donijeti promjene preko noći. Adminstraciji će, ističu eksperti, možda biti potrebni mjeseci da utvrdi etičke principe za kontroverzno istraživanje.


XS
SM
MD
LG