Linkovi

Ren: Za Crnu Goru je od ključne važnosti da održi ritam reformi


Posjeta visoke delegacije iz Crne Gore, premijera Mila Djukanovića te ministra spoljnih poslova Milana Roćena Briselu imala je za cilj razgovore sa ključnim evropskim zvaničnicima o političkom i ekonomskom razvoju Crne Gore, kao i o njenim evropskim perspektivama.

Kako je nakon susreta sa evropskim komesarom za proširenje, Olijem Renom rečeno novinarima, Evropska komisija je spremna da, čim to od nje zatraži Savjet ministara EU, sačini sveobuhvatan pregled, mišljenje o spremnosti Crne Gore da stekne status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Cijenim opredjeljenost Crne Gore evropskim perspektivama i njen doprinos regionalnoj stabilnosti. Za svaku pohvalu su i napori Crne Gore na reformama koje čine evropske perspektive realnim. Za Crnu Goru je od ključne važnosti da sada održi ritam reformi i nastavi da bilježi uvjerljive rezultate u primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je, pored ostalog, komesar Ren nakon susreta sa gostom iz Podgorice.

Za Rena je važno da Crna Gora nastavi sa jačanjem administrativnih kapaciteta, vladavine zakona, kao i sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije. Evropljani, u svakom slučaju, smatraju da bi ova, 2009. godina mogla za Crnu Goru da znači godinu dobrih vijesti kada su u pitanjju evropske integracije i stavljanje na bijelu šengensku listu.

Crnogorski premijer Djukanović je poručio kako cilj njegove zemlje ostaje nepromijenjen - evropske integracije i puno ccnastvo u EU. On je uvjeren da će i naredna vlada Crne Gore raditi u tom pravcu.

Nešto kasnije, obraćajući se Sjevernoatlantskom savjetu u sjedištu NATO-a, crnogorski premijer je, pored ostalog, naglasio da njegova zemlja, kao i cijeli Balkan ima jasnu evro-atlantsku perspektivu.

“Zato očekujemo da sljedeći samit koji proslavlja vrijedan jubilej, 60 godina od svog nastanka, bude prilika da se još jednom potvrdi politika otvorenih vrata. Posao na Balkanu još nije završen i zato naš dio Evrope treba da ostane jedan od prioriteta Alijanse”, poručio je premijer Milo Djukanovich ambasadorima zemalja NATO-a.

XS
SM
MD
LG