Linkovi

Bosvort pozvao Pjongjang da odustane od ispaljivanje rakete


Američki specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju Stiven Bosvort ponovo je danas pozvao tu zemlju da odustane od lansiranja rakete, za koju sjevernokorejske vlasti tvrde da će poneti eksperimentalni satelit u orbitu. Južna Koreja i Sjedinjene Države vjeruju da Pjongjang planira da testira balističke projektile najdužeg dometa.

Novi američki izaslanik boravi u posjeti azijskim zemljama koje učestvuju u šestostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom program. Bosvort je, nakon susreta sa japanskim šefom diplomatije Hirofumijem Nakasoneom u Tokiju, kazao da su Sjedinjene Države i Japan saglasni da bi komunistrički režim u Sjevernoj Koreji trebalo da se uzdrži od lansiranja, naglašavajući da bi to bila prvokacija, bez obzira da li je riječ o satelitu ili projektilu. Takođe je dodao da će Vašington i njegovi saveznici odgovoriti na tu provokaciju, kako je naveo, jedinstvenim potezom.

Južnokorejski predsjednik Mijung Bak Li u međuvremenu je ponovo pozvao Sjevernu Koreju da se vrati za pregovarački sto, nakon što je njegova vlada osudila prijetnju, koju je Pjongjang uputio civilnim avionima koji lete blizu sjevernokorejskog vazdušnog prostora. Li je tokom posjete indonežanskoj prijestonici Džakarti naglasio da situacija na korejskom poluostrvu zahtijeva pažnju međunarodne zajednice.

Južnokorejska uprava za civilni vazdušni saobraćaj zatražila je od aviokompanija da od subote u ponoć prestanu da lete blizu Sjeverne Koreje. Dvije najveće južnokorejske kompanije, Korean Air i Asiana Airlines, već su iz predrostrožnosti počele da preusmejaravju letove.

Sjeverna Koreja saopštila je da ne može da garantuje bezbjednost civilnih letova zbog predstojeće američko-južnokorejske vojne vježbe, koja bi, kako su upozorile vlasti te zemlje, mogla da izazove rat. Sjevernokorejski državni mediji optužili su Sjedinjene Države da se pripremaju da izvrše invaziju na tu komunističku državu. Vašington i Seul su međutim saopštili da se rutinske vježbe, u kojima učestvuje desetine hiljada vojnika, izvode u odbrambene svrhe. Američki zvaničnici takođe su osudili prijetnju sjevernokorejskog režima.

XS
SM
MD
LG