Linkovi

SAD: Stopa nezaposlenosti - 8,1 odsto


Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama znatno je porasla u februaru - na 8,1 odsto dok je izgubljena 651 hiljada radnih mesta. Prema danas objavljenom izveštaju Sekretarijata za rad stopa nezaposlenosti porasla je za pola procenta i dostigla najviši nivo u poslednjih 25 godina.

Predsjednik Barak Obama kazao je da novi sumorni podaci o nezaposlenosti naglašavaju važnost ekonomskog paketa za stimulisanje privrede.

"To nije budućnost koju prihvatam za Sjedinjene Države. Zato sam potpisao plan za američki oporavak i reinvestiranje."

Proteklog mjeseca zatvorena je 651 hiljada radnih mjesta, dok su podaci za decembar i januar takođe gori nego što se očekivalo. U decembru je zabilježen najveći gubitak od 1949 godine. Od početka recesije, u decembru 2007, četiri miliona četiri stotine Amerikanaca izgubilo je posao, čime je ukupan broj nezaposlenih porastao na 12, 5 miliona.

"Tržište rada je trenutno veoma kompetitivno, zato što je veliki broj ljudi vjerovatno kvalifikovan za mnogo bolja radna mjesta, koje je međutim teško naći, tako da su pojedini spremni da odu nekoliko stepenica niže i rade poslove za koje se previše kvalifikovani. To onda otežava moju situaciju", objašnjava Berniša Džun, koja je nezaposlena već više od godine.

Predstavnici sekretarijata za rad su, svjedočeći na Kapitol Hilu, kazali da u u Sjedinjenim Državama nikada nije zabilježen gubitak radnih mjesta četiri mjeseca za redom.

"Moram da kažem da smo već blizu rekordnih nivoa kada je riječ o gubitku radnih mjesta", saopštio je komesar u birou za statistiku rada Kit Hol.

Analitičari ističu da se očekuje pogoršanje stiuacije u gotovo svim sektorima.

"Stopa nezaposlenosti u 1982. bila je 10,8 odsto. Mislim da nećemo preći 10 odsto, ali ćemo do narednog proljeća biti veoma blizu tog procenta", smatra ekonomista Dejvid Vajs.

U očekivanju novih podataka o nezaposlenosti, berzanski indeksi na Vol Stritu su tokom nedjelje pali na najniži nivo od 1996 godine. Dau Džons je za manje od dvije godine zabilježio pad od 56 odsto.

XS
SM
MD
LG