Linkovi

Klinton razgovarala sa Lavrovom i zvaničnicima EU


Državna sekretarka Hilari Klinton naglasila je važnost novog početka u odnosima sa Rusijom. Klinton je to izjavila u razgovoru sa novinarima poslije današnjeg susreta sa ruskim kolegom, Sergejom Lavrovom, u Ženevi, prvog otkako je stupila na novu dužnost. Ona je dodala da je razgovor obuhvatio širok krug pitanja, od kontrole naoružanja i neširenja nuklearnog oružja do Avganistana i piratskih napada duž obale Somalije.

Lavrov je izrazio optimizam u pogledu postizanja budućih sporazuma o pitanjima poput kontrole naoružanja i neširenja nuklearnog oružja u slučaju Irana i Sjeverne Koreje. Sekretarka Klinton je, medjutim, napomenula da i dalje postoji neslaganje sa Rusijom u pogledu akcija Moskve u Gruziji poslije prošlogodišnjeg upada ruskih vojnih snaga u tu zemlju.

Današnji susreti američke državne sekretarke u sjedištu evropskih institucija inače su imali jednu poruku- osnažiti partnerske veze Vašingtona sa Briselom. Gledišta su slična o gotovo svim aktulenim temama, od Kosova do Avganistana, od klimatskih promjena do finansijske krize.

Prva posjeta američke državne sekretarke Briselu bila je prilika da se razgovara o najširem krugu pitanja koja se tiču dva partnera, izmedju ostalog, kako je na skupu naglašeno i da se podvuče američka podrška misji EULEX na Kosovu gdje je, ukazuje se, po prvi put Amerika prisutna sa svojim kontigentom sudija i policajaca. Kada je riječ o evropskoj sigurnosti, gospođa Klinton nije propustila priliku da podrži, kako kaže, vizionarsku želju Poljske i Češke da se stave pod američki anti-balistički štit.

"Moramo biti spremni da pružimo zajedniču odbranu na efikasan način i nastavićemo da istražujemo načine za to. Ako se anti-balistička zaštita pokaže da funkcioniše za novac koji se za nju izdvaja, mogla bi postati dio ukupnog odbrambenog sistema. Što se tiče Češke i Poljske, mislim da su obje zemlje, njihov narod i vlade pokazali vizionarstvo prepoznajući
kako sada postoje novi izazovi, izazovi kojima se moramo baviti na novi način kako bi smo garantovali sigurnost Evrope protiv bilo koga, može to biti Iran ili teroristička mreža, sa takvim argumentima ću razgovarati sa Rusijom".


Sa svoje strane, česko predsjedništvo Unije je potvrdilo, ukoliko i ima tačaka neslaganja dva transatlantska partnera, one nisu vidljive na ključnim globalnim pitanjima, od Avganistana do Bliskog istoka.

"Obuka avganistanskih policijskih snaga ostaje ključni prioritet za EU i Unija će osnažiti napore kako bi stabilizovala Avganistan. O Iranu smo se složili da samo snažan, zajednički pristup međunarodne zajednice može donijeti rezultate. Nastavak iranskog programa obogaćivanja uranijuma je neprihvatljiv. O Bliskom istoku smo podvukli važnost stvaranja dvije države".

Bez sumnje, misija američke državne sekretarke u Briselu je uspjela. Uvjerila je Evropu u američko partnerstvo, jednako kao i u opravdanost američkih strateških ciljeva.

Izvori bliski susretu potvrdili su kako je dio sastanka bio posvećen i pitanjima balkanskog regiona, bez upuštanja u detalje razgovora. Uz to ide i nezvanična najava američkog popuštanja kada je riječ o izboru novog Visokog predstavnika za BiH, Austrijanca Valentina Intzka. Izvori bliski vijeću kažu kako za formalnu odluku o tome treba sačekati skup Vijeća za implementaciju mira, zakazan za kraj ovog mjeseca.




XS
SM
MD
LG