Linkovi

Kina povećava vojni budžet za gotovo 15 odsto


Kina je saopštila da povećava vojni budžet radi povećanja plata pripadnika najmnogobrojnijih oružanih snaga na svetu. To je saopšteno na konferenciji za novinare uoči sutrašnjeg početka godišnjeg zasedanja kineskog zakonodavnog tela.

Li Žaošing, nije portparol Ministarstva odbrane, već kineskog parlamenta, odnosno Nacionalnog narodnog kongresa. Medjutim, u proteklih nekoliko godina je ustaljena praksa da o predlozima vojnog budžeta govore predstavnici parlamenta.

Li kaže da je vojni budžet uključen u nacrt nacionalnog budžeta Kine koji je parlamentu podnet na razmatranje i usvajanje. Po njegovim rečima, kineski vojni troškovi 2009. iznosiće 70 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od gotovo 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Portparol parlamenta nazvao je povećanje „skromnim“, ukazujući da porast vojnih troškova ne ugrožava druge zemlje. Najveći deo dodatnih sredstava, rekao je Li, otpada na povećanje plata za preko dva miliona pripadnika kineske vojske, kao i za poboljanje sposobnosti – kako je rekao – za obavljanje „neratnih vojnih operacija“.

Li je takođe rekao da su dodatni troškovi potrebni za održavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Kina i dalje zadržava pravo da primeni silu protiv Tajvana, u slučaju da Tajpej zvanično proglasi nezavisnost, pošto smatra da je ta ostrvska zemlja njena pokrajina. Portparol Li je istakao da kineski vojni budžet nije nikakva tajna pošto Kina od 2007. podnosi Ujedinjenim nacijama izveštaj o godišnjim vojnim rashodima.

Li je takodje naglasio da ne postoje takozvani „skriveni vojni troškovi“ Kine. Sjedinjene Države, Japan i druge zemlje već duže vremena izražavaju zabrinutost zbog razvoja kineskih oružanih snaga.

Tokom nedavnih američko-kineskih vojnih razgovora, zvaničnik Pentagona, Dejvid Sedni, novinarima u Vašingtonu je izjavio da ne vidi ništa loše u modernizaciji kineskih oružanih snaga. Istovremeno je istakao da bi američka vlada jedino želela da namere kineske vlade budu jasnije.

XS
SM
MD
LG