Linkovi

Napadnut kriket tim Šri Lanke u Pakistanu


U napadu najmanje 12 naoružanih muškaraca na autobus koji je prevozio kriket tim iz Šri Lanke kroz Pakistan, poginulo je 8 ljudi i ranjeno 16, među kojima i 7 sportista, izjavili su nadležni u Lahoreu i dodali da su nepoznati muškarci napali konvoj raketama, ručnim granatama i automatskim oružjem u trenutku kada se rano jutros probližavao stadionu Gadafi. Kako se navodi, nijedan od sedmorice sportista se ne nalazi u životnoj opasnosti.

Šef policije u Lahoreu je ovaj akt nazvao terorističkim napadom i potvrdio da policija traga za odbeglim napadačima, koji - kako se vidi na snimcima pakistanskih televizijskih stanica, sa rančevima i oružjem trče ulicama pucajući na okolna vozila. Vozač napadnutog autobusa objasnio je da su prvo napadnuta tri policijska vozila koja su bila u pratnji autobusa, a onda i sam autobus. Kako navode članovi tima, vozač nije zaustavio autobus, što je verovatno spasilo mnoge živote.

Predsednik Šri Lanke Mahinda Radžapaksa osudio je, kako je rekao "kukavički" napad i poslao ministra spoljnih poslova u Pakistan kako bi pomogao timu, koji je nekoliko sati posle napada prebačen u svoju zemlju. Portparol Stejt departmenta, Gordon Dagajd izjavio je da to nije bio samo napad na nevine civile, već i na dobre odnose Šri Lanke i Pakistana.

Zbog loše bezbednosne situacije u Pakistanu, mnogi strani sportski timovi odbijaju da gostuju u toj zemlji. Kriket tim Šri Lanke je prihvatio turneju po Pakistanu ubrzo pošto je Indija otkazala posetu tog tima navodeći zabrinutost u svetlu terorističkih napada na Mumbaj prošle godine. Zvaničnici Šri Lanke, međutim tvrde da neće automatski otkazati buduće posete Pakistanu, jer su terorističke pretnje uvek prisutne u zemljama Južne Azije.

XS
SM
MD
LG