Linkovi

U Meksiku i Avganistanu cveta trgovina drogom


Sjedinjene Države su izdale svoj godišnji izveštaj o globalnim pokušajima suzbijanja međunarodne trgovine drogom. U izveštaju se navodi 20 zemalja koje su veliki proizvođači i glavni kanali za krijumčarenje droge. Ističe se da se nasilje povezano sa drogom spiralno povećava u Meksiku, a da u Avganistanu nastavlja da cveta trgovina opijumom.

Sjedinjene Države su veoma sumorno opisale situaciju u Meksiku, gde pokušaje vlade da se izbori sa prodavcima droge sputava neobuzdana korupcija. Meksiko je glavni tranzitni pravac preko kojeg u Sjedinjene Države stiže velika količina droge. U sukobima trgovaca drogom i vlasti koje rade za vladu meksičkog predsednika Felipea Kalderona, poginule su hiljade ljudi, podseća Dejvid Džonson, zvaničnik Državnog sekretarijata zadužen za borbu protiv međunarodne trgovine drogom.

„Vidite da se hrabra vlada pod vođstvom predsednika Kalderona suprotstavlja ovim narko-kartelima i ograničava im mogućnosti za posao. Nažalost, rezultat tih međusobnih sukoba je znatan nivo nasilja.“

Kolumbijska vlada nastavlja da se bori protiv trgovine drogom, navodi se u izveštaju. Ipak, uprkos tim naporima, do 90 odsto kokaina koji stigne u Sjedinjene Države, dolazi iz Kolumbije.

U izveštaju se bolivijska i venecuelanska vlada okrivljuju za ometanje pokušaja Sjedinjenih Država da suzbiju krijumčarenje droge u regionu. Ističe se da se krijumčarenje droge u Venecueli od 2002. upetostručilo i da je ta zemlja glavni pravac za krijumčarenje droge prema Sjedinjenim Državama i Evropi.

Pravi izazov sa kojim se suočavamo u Venecueli je korišćenje venecuelanske teritorije, naročito priobalnog regiona na zapadu, prema Kolumbiji, preko koje prolaze znatne količine kokaina sa karipskog područja prema Sjedinjenim Državama“, ističe Džonson.

U Avganistanu, prema izveštaju, zapaženo je neznatno smanjenje proizvodnje maka. Ipak, ukazuje se da je Avganistan i dalje najveći proizvođač maka koji se koristi za proizvodnju heroina i da je trgovina drogom glavna opasnost za bezbednost i ekonomski razvoj zemlje.

Potreban nam je agresivniji nastup samih Avganistanaca u rešavanju jednog od glavnih faktora koji potpiruju korupciju – odnosno gajenja maka i njegovog prečišćavanja i pretvaranja u heroin“, naveo je predstavnik Stejt Dipartmenta.

Burma je takođe izdvojena kao zemlja koja ne uspeva da suzbije krijumčarenje droge. Ta zemlja je i dalje najveći izvor metamfetaminskih pilula u Aziji.

XS
SM
MD
LG