Linkovi

Obama spreman za borbu protiv lobista oko predloženog budžeta


Američki predsednik Barak Obama pozvao je Kongres da usvoji njegov predlog budžeta, i istakao da je spreman da se bori za reforme koje taj predlog podrazumeva. Obama priznaje da neće biti lako ubediti Kongres da usvoji njegov plan budžeta u iznosu od tri i po hiljade milijardi dolara za fiskalnu 2010. godinu.

U nedeljnom obraćanju naciji, predsednik je rekao da će se lobisti i grupe za specijalne interese protiviti njegovom planu reforme sistema zdravstvene zaštite, bankovnog sektora i energetske industrije, ali je poručio da neće odustati od svojih planova.

"Znam da se ovi koraci neće dopasti grupama za specijalne interese i lobistima kojima odgovara staro stanje, i znam da se, još dok ovo govorim, pripremaju za borbu. No, poručujem im– i ja sam spreman za borbu,” istakao je Obama.

Predsednik smatra da njegov budžet ispunjava obećanja koja je dao za vreme prošlogodišnje predsedničke kampanje. Medju njima je bilo obećanje da će ukinuti poreske olakšice za bogate Amerikance. Prema Obaminom planu, najbogatijih pet procenata Amerikanaca bi u narednoj deceniji platilo porez uvećan za oko hiljadu milijardi, dok bi većina gradjana dobila poreske olakšice .

Nisam došao ovde da radim isto što je do sada radjeno ili da načinim male korake napred. Došao sam da bih obezbedio korenite promene koje je ova zemlja tražila izlazeći na birališta u novembru. To je promena koju donosi ovaj budžet, i to je promena za koju ću se boriti narednih nedelja”, poručio je Obama.

Bela kuća predvidja da će Sjedinjene Države u novu fiskalnu godinu ući sa budžetskim deficitom od hiljadu i sedam stotina pedeset milijardi dolara – što je najveći deficit od Drugog svetskog rata, i četiri puta veći od ovogodišnjeg.

U odgovoru Republikanske partije, senator Ričard Ber iz Severne Karoline kritikovao je iznos budžeta, ocenivši da je Vašington u “fazi negiranja realnosti” u vezi sa vladinom potrošnjom.

Ove nedelje, predsednik je predstavio Kongresu najveće povećanje državne potrošnje u istoriji SAD, dok je deficit doveden do nivoa za koji smo mislili da je nemoguć”, izjavio je Ber.

Obama je predlog svog prvog federalnog budžeta izneo u četvrtak, i obećao da će u narednih nekoliko godina smanjiti deficit.

XS
SM
MD
LG