Linkovi

Hilari Klinton reafirmisala podršku SAD vladi Kosova


Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je snažnu podršku SAD vladi Kosova prilikom sastanka sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašijem Tačijem. Najviši zvaničnici Kosova izrazili su duboku zahvalnost Sjedinjenim Državama na trajnoj podršci.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton čestitala je kosovskom predsedniku i premijeru na napretku koji je ostvaren u prvoj godini od proglašenja nezavisnosti i istakla da Priština u svojim naporima uživa snažnu i kontinuiranu podršku Vašingtona.

"Podrška Kosovu je dvostranačka, ona obuhvata sada već tri adminsitracije počevši od one mog supruga, Bila Klintona, preko Džordža Buša do sadašnje administracije predsednika Obame. SAD stoje uz Kosovo, i nastaviće da saradjuju sa vama. Veoma nam je drago što je 55 zemalja priznalo Kosovo i podstičemo druge zemlje da to učine. U interesu je većine zemalja da priznaju i podrže mladu kosovsku demokratiju.“

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači istakli su da je tema razgovora bila napredak ostvaren u proteklih godinu dana, i izazovi koji predstoje.

Ovo je bila godina u kojoj je Kosovo dobilo priliku da se dokaže kao demokratska i multietnička država, država za sve svoje gradjane bez obzira na etničku pripadnost. To je bila godina u kojoj se Kosovo pokazalo kao dobar sused svim zemljama u okolini. U ovom susretu smo imali priliku da iskažemo našu viziju i želju da postanemo članica EU i NATO, te da afirmišemo specijalne veze i prijateljstvo sa SAD“, naglasio je Sejdiu

Uspostavili smo vladu koja je u isto vreme efikasna, transparentna i multietnička. Izgradjujemo demokratsku državu koja ima privilegovan tretman svih manjinskih zajednica i u bliskoj budućnosti očekujemo da postanemo član MMF-a i Svetske banke. Nezavisnost Kosova je donela više mira, stabilnosti i regionalne saradnje“, naveo je Tači.

Na pitanje novinara da prokomentariše oslobadjajuću presudu Haškog tribunala bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, koji je bio optužen za zločine počinjene na Kosovu, Sejdiu je istakao da Priština ima puno poverenje u presude medjunarodnog suda ali i dodao da svaki slučaj mora da bude posebno analiziran.

Na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj su počinjeni strahoviti zločini protiv čovečnosti. Te zločine su počinili ljudi sa vrha tadašnje vlasti, što smatramo ubistvima s predumišljajem. Naravno, postojala je glavna osoba koja je vodila genocidnu politiku protiv naše zemlje ali je bilo i onih koji su bili saučesnici u počinjenim zločinima.

Sejdiu je zaključio da je za porodice žrtava, i nestalih na Kosovu, jedina duhovna uteha – pravda.

Odgovarajući na pitanje o tome u kojoj meri Beograd destabilizuje situaciju i ometa konsolidaciju kosovske demokratije, sekretarka Klinton je, umesto toga, odala priznanje politici Prištine.

Cenimo način na koji predsednik i premijer rešavaju preostale izazove teritorijalnom integritetu i unutrašnjim granicama Kosova, i kako pristupaju odnosima sa susedima a posebno Srbijom. Mislim da je miran, razuman pristup Vlade Kosova osvojio podršku i divljenje širom Evrope. Predsednik Sejdiu me je informisao o nečemu što nisam znala – da od proglašenja nezavisnosti nijedan Srbin nije napustio Kosovo, a neki su se vratili, što je gradjenje poverenja neophodno za budući uspeh", zaključila je Klinton.

XS
SM
MD
LG