Linkovi

Fajad traži 2,8 milijardi dolara za obnovu Pojasa Gaze


Palestinski premijer Salam Fajad izjavio je da će od medjunarodnih donatora zatražiti pomoć u iznosu od 2,8 milijardi dolara za obnovu Pojasa Gaze posle nedavne izraelske ofanzive.

Fajadova vlada, sa sedištem na Zapadnoj obali, koju je formirao pokret Fatah, uputiće apel za pomoć na donatorskoj konferenciji koja će biti održana u egipatskom letovalištu Šarm sl-Šeik, u ponedeljak. Očekuje se da će više od 70 zemalja učestvovati na konferenciji na koju, medjutim, nije pozvana ekstremistička organzacija Hamas koja kontroliše Pojas Gaze.

Predstavnici Hamasa i Fataha sastali su se, u medjuvremenu, u egipatskoj prestonici Kairu. Tenzije izmedju dve frakcije su jedna od prepreka u nastojanjima za obnovu Pojasa Gaze. Egipatski zvaničnici posreduju u njihovim pregovorima u cilju izmirenja i obrazovanja vlade nacionalnog jedinstva, što se smatra preduslovom za nastavljanje mirovnih pregovora sa Izraelom. Očevici kažu da se na današnjim razgovorima mogla zapaziti poboljšana atmosfera pošto je Fatah juče oslobodio 40 pripadnika Hamasa iz zatvora na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG