Linkovi

Stejt Department: 2008. u Srbiji uglavnom poštovana ljudska prava


Vlade širom sveta su, tokom prošle godine, milionima gradjana uskratile elementarna ljudska prava, navodi se u godišnjem izveštaju američkog državnog Sekrerijata o stanju ljudskih prava u svetu, koji je u Vašingtonu predstavila državna sekretarka Hilari Klinton. U delu koji se odnosi na Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, navodi se da su vlade u regionu u celini poštovale ljudska prava svojih gradjana, ali su zabeleženi i problemi.

Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je da SAD žele da borba za zaštitu ljudskih prava bude globalna akcija, u koju će biti uključene vlade, nevladin sektor i pojedinci širom sveta. U tom naporu, Amerika će nastojati da te ideale pre svega primenjuje na sopstvenom tlu - istakla je Klinton.

Naša predanost ljudskim pravima je motivisana verom u naše moralne vrednosti i uverenjem da Amerika mora da bude uzor u ostvarenju tih ideala.

Izveštaj je detaljnije predstavila Karen Stjuart, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za ljudska prava i demokratiju. Kao i ranijih godina, negativne ocene dobile su Severna Koreja, čije je stanje ljudskih prava ocenjeno kao „sumorno“, autoritarni afrički režimi poput vlade Roberta Mugabea u Zimbaveu, i vojni režim Burme. Kada je reč o Kini, konstatovano da je u nekim oblastima stanje ljudskih prava čak pogoršano u odnosu na prethodnu godinu, a zbog kršenja ljudskih prava kritikovana je i Rusija.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da je vlada u Beogradu u celini poštovala ljudska prava svojih gradjana, ali se definišu i problemi kao što su policijska brutalnost i korumpiranost policije i pravosudja, te neefikasna i duga sudjenja. Uz napomenu da su protekle godine u Srbiji uhapšeni Stojan Župljanin i Radovan Karaždić, dodaje se da vlada u Beogradu još nije uhapsila dvojicu preostalih haških begunaca. Medju ostalim problemima pominje se zastrašivanje i maltretiranje novinara i boraca za ljudska prava, kao i drugih kritičara vlade, ograničavanje slobode govora i veroispovesti, diskriminacija pripadnika etničkih i verskih manjina a posebno Roma, nasilje nad ženama i decom, trgovina ljudima i nerešeno pitanje velikog broja raseljenih.


Vlada Kosova i UNMIK su 2008. godine uglavnom poštovali ljudska prava ali su primećeni i problemi koji se mahom odnose na manjinske zajednice, ocenjuje se u izveštaju. Najozbiljniji problemi su pogibije i povrede od neeksplodiranih nagaznih mina ili sličnih eksploziva, korupcija i vladino mešanje u rad bezbednosnih snaga i pravosudja, slučajevi politički i etnički motivisanog nasilja i društvena netrpeljivost prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kosovo se, takodje, kritikuje zbog nedovoljnog napretka u povratku interno raseljenih lica, trgovine belim robljem, nasilja i diskriminacije prema ženama.


U delu koji se odnosi na Crnu Goru konstatovano je, takodje, da je vlada u celini poštovala ljudska prava ali da su ostali i brojni problemi – uključujući policijsko maltretiranje osumnjičenih u zatvorima, loše zatvorske uslove, neopravdana hapšenja, zastrašivanje novinara, i diskriminacija prema ženama i etničkim manjinama, a pre svega Romima.

XS
SM
MD
LG