Linkovi

NASA kreće u novu potragu za planetama sličnim Zemlji


Američka svemirska agencija NASA ponovo će pokušati da pronađe odgovor na pitanje: da li smo jedini u svemiru? U okviru misije nazvane po nemačkom astronomu iz 17. veka Johanesu Kepleru, jedan svemirski teleskop obletaće oko sunca snimajući više od stotinu zvezda u našoj galaksiji Mlečni put.

Sonda Kepler biće lansirana 5. marta iz Kejp Kanaverala, na Floridi, raketom tipa Delta 2, koja će poneti specijalni teleskop za registrovanje periodičnog slabljenja svetla pojedinih zvezda kada planete prolaze ispred njih. Džejms Fanson je menadžer projekta.

„Moramo da budemo u stanju da izmerimo promenu sjaja zvezda, sličnu promeni svetla automobilskog fara, kada ispred njega proleti muva“, kaže Fanson.

Ključ će biti merenje koliko je nekoj planeti potrebno da obleti oko zvezde, jer su one koje obleću brzo verovatno suviše vrele. Obratno tome, one kojima treba mnogo vremena verovatno su previše hladne. Vilijam Boruki je jedan od sitraživača.

„Želeli bismo da otkrijemo planete koje nisu ni previše vrele ni previše hladne, odnosno čija tempratura je pogodna za postojanje tečne vode na površini. Na takvim planetama mogao bi da se javi život“, kaže Boruki.

Tokom tri i po godine sonda Kepler posmatraće više od stotinu zvezda, a naučnici kažu da će se kroz nekoliko godina znati da li neka od njih ima planetu sličnu zemlji.

XS
SM
MD
LG