Linkovi

Hamid Karzai i Nensi Pelosi razmotrili novu američku strategiju


Avganistanski predsednik Hamid Karzai sastao se u Kabulu sa predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi, sa kojom je razmotrio novu američku strategiju borbe protiv talibanske pobune u Avganistanu.

Karzai i Pelosi takodje razgovarali o dugoročnoj bezbednosti i ekonomskom razvoju. Kako se navodi, Pelosi je izrazila zadovoljstvo napretkom demokratije u Avganistanu. Inače, delegacija avganistanskih zvaničnika, u kojoj su ministri spoljnih poslova, odbrane i unutrašnjih poslova, sutra putuje za Sjedinjene Države, da bi nastavila razgovore o novoj strategiji. Oni će se takodje sastati sa pakistanskim zvaničnicima, kako bi sve tri strane imale priliku da razgovaraju o borbi protiv terorizma.

Američka vojska u medjuvremenu je saopštila da je istraga sprovedena sa avganistanskim snagama potvrdila da je u nedavnoj vojnoj operaciji na zapadu Avganistana poginulo 13 civila i trojica ekstremista. Portparol američke vojske Majkl Rajan izjavio je da je istragom operacije u Heratu pokazana zabrinutost vojske za civilne žrtve. Predsednik Barak Obama je nedavno najavio da planira da uputi dodatnih 17,000 vojnika u Avganistan, što znači da će u toj zemlji ukupno biti rasporedjeno 55,000 američkih vojnika.


XS
SM
MD
LG