Linkovi

Hilari Klinton se zalaže za tešnje veze SAD i Kine


Američka državna sekretarka Hilari Klinton tvrdi da SAD i Kina rade na jačanju bilateralnih veza tako što se fokusiraju na oblasti saradnje, a ne ono u čemu se ne slažu. Klinton je govorila u Pekingu, poslednjoj stanici svoje prve turneje po inostranstvu otkad je preuzela novi položaj.

Hilari Klinton jasno je stavila do znanja da u celini, administracija novog predsednika Baraka Obame želi da uspostavi dobre odnose sa Kinom:

"Ministar spoljnih poslova i ja smo vodili razgovore o brojnim temama, a počeli smo sa jednostavnom pretpostavkom. Od suštinske važnosti je da SAD i Kina imaju pozitivan odnos i sarađuju", istakla je državna sekretarka.

Ona je navela vodeće oblasti u kojima SAD žele da sarađuju sa Kinom, među kojima su borba protiv svetske ekonomske krize i ublažavanje klimatskih promena. Takođe je rekla da su Vašington i Peking razmatrali spektar bezbednosnih pitanja, uključujući Severnu Koreju, Iran, Južnu Aziju, globalni terorizam i sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje.

Državna sekretarka je dodala da Kina i SAD nastavljaju vojnu razmenu, koja je bila suspendovana u oktobru, kada je administracija predsednika Buša obavestila Kongres da namerava da proda oružje u vrednosti od skoro sedam milijardi dolara Tajvanu.

Kada je reč o ekonomiji, Hilari Klinton je rekla da ceni "kontinuirano poverenje" kineske Vlade u obveznice američkog Sekretarija za finansije.

"Imamo razloga da verujemo da će se SAD i Kina oporaviti i da ćemo zajedno pomoći u vođenju celokupnog svetskog oporavka", izrazila je optimizam Klinton.

Kina ima skoro dve hiljade milijardi dolara deviznih rezervi i vlasnik je većeg dela američkog duga nego bilo koja druga zemlja sveta. Kineski ministar spoljnih poslova Jang Điječi opisao je razgovore sa sekretarom Klintion kao "dobre" i rekao novinarima da su dve strane postigle "široku saglasnost " u vezi sa mnogim pitanjima.

Jang međutim nije želeo da se obeća da će kineska Vlada nastaviti da kupuje američki dug.

On je rekao da Peking kada koristi svoje devizne rezerve jedino želi da obezbedi sigurnost, dobru cenu i likvidnost. Dodao je da će se Kina oslanjati na te principe i kada u budućnosti bude odlučivala kako najbolje da iskoristi devizne rezerve.

U međuvremenu, jedno od pitanja koje je pomenuto, ali ne i naglašeno, bila su ljudska prava, a obe strane su priznale da je u razgovorima bilo reči i o toj temi. Sekretarka Klinton, u jučerašnjrem razgovoru sa novinarima u Seulu, pre ukrcavanja na avion za Peking, rekla je da želi da postigne konsenzus o pitanjima u kojima ima manje neslaganja, nego kada je reč o Tajvanu, Tibetu i ljudskim pravima.

"Moramo da nastavimo da vršimo pritisak. Taj pritisak međutim ne sme postane smetnja u vezi sa pitanjima svetske ekonomske krize, klimatskih promena i bezbednosne krize. Moramo imati dijalog, koji vodi razumevanju i saradnji u svakoj od te tri oblasti", poručila je Klinton.

Još 1995, kao Prva dama SAD, Hilari Klinton je prisustvovala Konferenciji Ujedinjenih nacija za žene u Pekingu, i tom prilikom održala poznati govor pozivajući Kinu da poboljša stanje ljudskih prava. Jedna kineska aktivistkinja, Ding Zilin, tada je bila u pritvoru. Ding kaže da je veoma zahvalna sekretarki Klinton na tim komentarima, koji su kako tvrdi, pomogli da bude oslobođena.

Ona se slaže sa kineskim i američkim liderima da su dve zemlje uistinu neophodne jedna drugoj.

Ding je takođe apelovala na sekretarku Klinton da ponovo iskoristi svoj uticaj i posreduje u slučaju još jednog disidenta u pritvoru. Lio Žijaobo je jedan od organizatora dokumenta poznatog kao „Čarter 8“, koji je objavljen u decembru, a poziva na višepartijsku demokratiju i reformu pravosuđa, i potpisale su ga hiljade Kineza.

Kina je četvrta odrednica sekretarke Klinton na turneji po Aziji, u okviru koje je posetila i Japan, Indoneziju i Južnu Koreju. Sutra će prisutvovati službi u jednoj crkvi, a pre povratka u Vašington, trebalo bi da se sastane i sa liderima kineskog građanskog društva.

XS
SM
MD
LG