Linkovi

Obama i Harper razgovarali o ekonomskoj krizi, klimatskim promenama i Avganistanu


Predsednik Barak Obama se tokom prve posete inostranstvu u svojstvu američkog lidera sastao sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom radi razgovora o temama koje su obuhvatile globalnu ekonomsku krizu, klimatske promene i Avganistan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Otavi, predsednik Obama i premijer Harper su najavili nove inicijative za razvoj i upotrebu čistih energetskih izvora. Barak Obama je opisao tu inicijativu kao izuzetan početak. Američki predsednik je takodje ukazao da Sjedinjene Države preispituju strategiju u Avganistanu i naglasio da je Amerika, tokom proteklih nekoliko godina, pomerila fokus sa Avganistana zbog čega da je došlo do pogoršanja tamošnje situacije. Predsednik Obama je izrazio zahvalnost Sjedinjenih Država za angažovanje Kanade u Avganistanu.

Premijer Harper je, sa svoje strane, naglasio saglasnost dvojice lidera da Kanada i Sjedinjene Države moraju tesno da saradjuju u borbi protiv globalne ekonomske recesije. Takodje je ukazao da je postignuta saglasnost u pogledu hitne koordinisane akcije u cilju obnavljanja ekonomskog rasta, kao i zaštite radnika i porodica najteže pogodjenih recesijom. Kanada je inače najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država, kao i najveći snabdevač naftom i prirodnim gasom.

Tokom predsedničke kampanje, Barak Obama je nagovestio mogućnost ponovnih pregovora o NAFTI - Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini, što je podstaklo zabrinutost Kanade. Barak Obama je tada rekao da će Sjedinjene Države možda morati da revidiraju taj sporazum kako bi obezbedile poštovanje radnih i ekoloških standarda. U nedavnom intervjuu za kanadsku televiziju predsednik Obama je ublažio tu retoriku rekavši da Sjedinjene Države i Kanada svakodnevno obavljaju trgovinu u vrednosti od jedne i po milijarde dolara i da nije ni u čijem interesu da ona bude smanjena.

XS
SM
MD
LG