Linkovi

Prebl: SAD moraju imati objektivniji pristup pitanju Bliskog istoka


“SAD bi želele da Evropska unija, Rusija i druge uticajnije zemlje u regionu, budu intenzivnije angažovane u bliskoistočnom mirovnom procesu”, kaže za Glas Amerike direktor Studija za spoljnu politiku u institutu KEJTO, Kristofer Prebl. On se najpre osvrnuo na inicijative Obamine administracije u južnoj Aziji.

Prebl: “Mislim da će Barak Obama nastaviti politiku predsednika Buša u Avganistanu i Pakistanu, a indikacija za to je da sekretar za odbranu Robert Gejts ostaje na tom položaju. To uključuje i planove o povećanju američkog vojnog prisustva u Avganistanu, a istovremeno i gonjenje terorista na teritoriji Pakistana u saradnji sa tamošnjim vlastima, što bi moglo da postane problematično. Međutim, u odnosu na Iran i Irak doći će do promene politike, a rani signali su predsednikovi nagoveštaji – ponuda razgovora Iranu, kao i imenovanje iskusnog diplomate Kristofera Hila za ambasadora u Iraku, što sve govori da Obamina administracija u pogledu tih zemalja stavlja naglasak na diplomatiju. U svakom slučaju, ne očekujem neke važnije poteze administracije pre predsedničkih izbora u Iranu u junu”.

Glas Amerike: Kakve diplomatske inicijative očekujete od novog izaslanika za Bliski istok, Džordža Mičela?

Prebl: "Džordž Mičel će pre svega saslušati sve strane i njihove argumente. Kao što znate, predsednik Obama je među prvima pozvao lidera Palestinske uprave, Mahmuda Abasa, i sa njim razgovarao telefonom, što je - koliko simobličan - toliko i pragmatičan potez. Izazov za predsednika Obamu, kao što je bio i za Buša, jeste činjenica da Hamas ima kontrolu nad Gazom, a sa tom organizacijom ni SAD ni EU ne održavaju odnose. Mičel je imao veliki uspeh u obezbeđivanju potpisivanja sporazuma u Severnoj Irskoj, i uvođenju Irske republikanske armije (IRA) u politički proces. Mičel sigurno razmatra takav model i za Palestinsku upravu i Hamas, kao i uključenje Hamasa u politički proces, mada za sada još nema interesovanja za taj pristup. Takođe postoji rasprostranjena ali i - generalno govoreći - tačna percepcija da su SAD naklonjenije Izraelu nego arapskim partnerima, uprkos dugogodišnjim dobrim odnosima sa Saudijskom Arabijom, Jordanom, Egiptom, i drugim zemljama. Mislim da će biti važno za Obaminu administraciju da državna sekretarka Klinton, specijalni izaslanik Mičel i drugi, zacrtaju objektivniji pristup, a ako se to ne dogodi biće veoma teško da SAD imaju konstruktivnu ulogu".

Glas Amerike: Da li Vašington ima novi plan za odnose sa Evropskom Unijom i Rusijom da bi dobio podršku u razrešenju bliskoistočnog i drugih pitanja?

Prebl: "U pogledu Bliskog istoka, SAD bi želele da Evropska unija, Rusija, pa i druge uticajnije zemlje u regionu, budu intenzivnije angažovane u mirovnom procesu i taj trend će se nastaviti. Što se tiče širih bezbednosnih pitanja, postoje sporna i važna pitanja izmedju EU, Rusije i SAD, posebno u pogledu širenja NATO-a, stacioniranja američkog antiraketnog sistema u Poljskoj i Češkoj Republici, i samog stava, recimo, Francuske, uticajne članice EU, koja smatra da Rusija ne predstavlja pretnju Evropskoj uniji ili NATO-u. Mislim da će predstojeće diplomatske aktivnosti između Vašingtona, Brisela i Moskve pokazati da li smo na putu iznalaženja prihvatljive solucije da bi se ostvarila saradnja Rusije, pa i EU, sa SAD, u pogledu, recimo, Avganistana, ili smo na putu konfrontacije, što u smislu globalne bezbednosti, kao jednog od prioritetnih pitanja, ne bi bilo u ni u čijem interesu".

XS
SM
MD
LG