Linkovi

Izrael nastavlja blokadu Gaze dok oteti vojnik ne bude oslobođen


Izrael je doneo odluku da ne otvara granične prelaze prema Pojasu Gaze dok palestinska ekstremistička grupa Hamas ne oslobodi zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Izraelski bezbednosni kabinet jednoglasno je doneo odluku da oslobođenje tog vojnika bude uslov za dugoročno primirje sa Hamasom. Lider Hamasa, Kaled Mašal, koji živi u egzilu u Siriji, odbacio je tu odluku. Njegova ekstremistička organizacija navodi da bi o puštanju Šalita na slobodu trebalo voditi odvojene pregovore, u okviru razmene zatvorenika, koja bi trebalo da obuhvati i stotine Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Egipat je takođe saopštio da bi o tom pitanju trebalo povesti posebne pregovore. Kairo je nastojao da posreduje u pregovorima o trajnom primirju izmedju Izraela i Hamasa, ali najnovija odluka Izraela komplikuje ta nastojanja.

Izrael i Hamas su prošlog meseca odvojeno proglasili prekid vatre posle 22-dnevne izraelske ofanzive protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Uprkos tome, gotovo svakodnevno se nastavljaju raketni napadi sa obe strane granice.

XS
SM
MD
LG