Linkovi

Obama potpisao stimulativni paket


Predsjednik Barak Obama potpisao je predlog zakona za podsticanje ekonomije u vrijednosti od 787 milijardi dolara, označivši veliku pobjedu u borbi za spas nacionalne privrede.

Predsjednik Obama potpisao je paket u Naučnom muzeju u Denveru, u saveznoj državi Koloradu, stavljajući akcenat na ulaganje u obnovljive izvore energije, poput vjetra i sunca, i otvaranje radnih mjesta u ekološki podobnim sektorima. Obama je uoči potpisivanja naglasio da je riječ o najsveobuhvatnijem planu za ekonomski oporavak u američkoj istoriji.

"Ne želim da se pretvaram da današnji događaj označava kraj naših ekonomskih problema, niti predstavlja sve što ćemo da uradimo da bi preokrenuli ekonomsku situaciju. Ali danas jeste početak kraja, početak onoga šta treba da uradimo da otvorimo radna mjesta za Amerikance koji se suočavaju sa otkazima. Početak onog što moramo da uradimo kako bi obezbijedili pomoć porodicama koje brinu da neće moći da plate račune za naredni mjesec. Početak prvih koraka ka postavljanju naše ekonomije na čvrste osnove i otvaranju puta ka dugoročnom rastu i prosperitetu".

Predsjednik je kazao da su stimulativnim paketom, vrijednim 787 milijardi dolara, između ostalog, predviđena značajna ulaganja u infrastrukturne projetke, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i alternativne izvore energije.

"Promijenićemo način na koji koristimo energiju", poručio je Obama.

Pomoć će među prvima dobiti savezne države i to za projekte poput rekonstrukcije puteva i mostova.

Države koje su planirale da stvarno značajno smanje radnu snagu i građevinarske projekte, sada mijenjaju svoju odluku. Biće otkaza, ali situacija neće biti toliko loša kao sada”, smatra ekonomista Pol Krugman.

Zakonom su predviđene poreske olakšice, u iznosu od 400 dolara, kao i podsticaj za kupovinu kuća i automobila. Biće produženo davanje nadoknade za nezaposlene i ishranu, što će svakako pomoći radnicima u automobilskoj industriji.

"Nadamo se da će stimulativni paket donijeti rezultate i da će tokom godine ljudi kupovati više automobila”, kazao je Majk Henli, predstavnik sindikata radnika automobilske industrije.

Postavlja se međutim pitanje da li će predložene mjere zaista pomoći privredi i kada. Akcije na Vol Stritu su danas pale, zato što su investitori brinuli da će biti potrebno vrijeme prije nego što počne ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG