Linkovi

Turski predsednik Gul u poseti Rusiji


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i njegov gost, turskim predsednik Abdulah Gul potpisali su zajedničku deklaraciju o unapređenju bilateralnih odnosa. U saopštenju predsednikovog kabineta, navodi se da je dokumentom predviđena saradnja u trgovini, investicijama, nuklearnoj energiji, turizmu i transportu, uključujući i projekat železničke i trajektne veze između Rusije i Turske.

Takodje je saopšteno da bi Rusija uskoro mogla da postigne sporazum sa Turskom o izgradnji prve turske nuklearne elektrane. Sergej Šmatko, ruskog ministar energetike, izjavio je da će ruski predlog projekta biti uručen turskoj vladi "u skoroj budućnosti“.

Šmatko je novinarima takođe rekao da bi energetski ugovor mogao da bude vredan 20 milijardi dolara. To saopštenje objavljeno je tokom u četvorodnevne posete turskog predsednika Abdulaha Gula Rusiji.

Turska planira da sagradi nekoliko nuklearnih elektrana kako bi smanjila ovisnost od uvoznih energenata. Borci za očuvanje prirodne sredine se, međutim, protive tim planovima jer strahuju od seizmičkih pomeranja u tom regionu koji bi mogli da izazovu nuklearnu nesreću.

XS
SM
MD
LG