Linkovi

U avionskoj nesreći u Njujorku 50 mrtvih; pronađene crne kutije


Zvaničnici su pokrenuli istragu povodom sinoćnjeg udesa putničkog aviona u gradu Bafalo, u saveznoj državi Njujork, u kojem je poginulo ukupno 50 ljudi - 49 putnika i članova posade i jedna osoba na zemlji. Istražitelji su saopštili da su takozvane crne kutije iz dvomotornog aviona kompanije “Kontinental erlajnz”, na letu 3407 - sa snimcima razgovora u pilotskoj kabini i komunikacije pilota i kontrolora leta – pronađene i da će njihova analiza pomoći da se utvrdi uzrok nesreće.

Svjedoci sinoćnje nesreće kažu da se mogla čuti jaka eksplozija, koja je potresla cijelo susjedstvo.

“Čuli smo prasak koji je trajao 5 do 6 sekundi. Mislio sam da će se nešto obrušiti direktno na našu kuću”.


Manji putnički avion na Kontinentalovom letu 3407 uzletio je sinoć sa aerodroma Njuark, u Nju Džersiju i uputio se ka Bafalu. Uoči slijetanja, skrenuo je osam kilometara sa kursa. Nije međutim bilo poziva za pomoć, niti znakova da nešto nije u redu, sve dok kontrolori leta nisu pokušali da uspostave vezu sa avionom.

Avion se srušio na kuću u predgrađu Bafala i zapalio. Poginulo je svih 49 putnika i članova posade, kao i jedna osoba u kući.

Među žrtvama je i Beverli Ekart, čiji suprug je poginuo u terorističkom napadu na Svjetski trgovinski centar 2001. u Njujorku. Beverli je putovala u Bafalo kako bi proslavila suprugov 58 rođendan.

“Tragični događaji, poput ovih, podsjećaju nas na to koliko je život krhak, a svaki dan dragocjen. Osoba koja je to dobro znala je Beverli Ekart, koja je bila na ovom letu i s kojom sam razgovarao prije nekoliko dana. Beverli je izgubila supruga u napadima 11. septembra”, kazao je predsjednik Barak Obama.

Vatrogasci su jutros i dalje pokušavali da obuzdaju vatrenu stihiju, a mjesto nesreće su odmah obišli predstavnici Nacionalnog odbora za bezbjednost u saobraćaju.

Trenutno prikupljamo činjenice i dokaze. Kao što sam istakao, vatra još gori i nadležni će nam saopštiti kada možemo da izađemo na lice mjesta i prikupimo materijal kako bismo počeli istragu”, saopštio je portparol odbora, Stiven Čilender.

Direktor partnerskog” Kolgan era”, Filip Treneri, saopštio je da je dan nesreće najtužniji u istoriji te aviokompanije.

Uvjeravam vas da ćemo mi, kao i naši partneri u Kontinental erlajnzu, uraditi sve što možemo, kako bismo se pobrinuli za naše klijente, njihove porodice i voljene, naše saradnike i sve koji su pogođeni ovom tragedijom", kazao je Trenari.

Već se spekuliše da bi jedan od uzroka nesreće mogle da budu vremenske prilike. Kontrolori leta upitali su pilote ostalih aviona, koji su letjeli u približno isto vrijeme, da li su imali problema sa ledom na krilima.

Veoma je privlačno razmišljati da je led bio jedan od uzroka. Ali ovaj avion bi mogao lako da se nosi sa tim problemom. Takođe, riječ je o novom avionu i mislim da će uzrok vjerovatno nešto mnogo veće”, smatra ekspert za aviosaobraćaj, Džon Nensi.

Prethodna slična avionska nesreća se dogodila u avgustu 2006, kada se avion kompanije Komer srušio po uzlijetanju u Kentakiju

XS
SM
MD
LG